Νέα δήλωση Κουβέλη μετά τον “ακήρυχτο πόλεμο”: “Μια αναχαίτιση μπορεί να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο!”

197
Κουβέλης

Μετά τη φράση του για έναν… ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για κίνδυνο θερμού επεισοδίου κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε πως αναφέρθηκε στον όρο “ακήρυχτος πόλεμος” καθώς “εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερα από 15 χρόνια τα αεροπλάνα μας με τους γενναίους πιλότους μας κάνουν καθημερνά αναχαιτίσεις. Αναχαιτίσεις αυτές δεν είναι χωρίς κινδύνους έχουν ένταση, έχουν τη βάσανο στην ψυχολογία του πιλότου”. Έτσι, όπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6: “Εκ των πραγμάτων αν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις 10, 15 και 20 αναχαιτίσεις αυτό είναι μια διαδικασία αναμφισβήτητα έχει κόστος, γι’ αυτό και χρησιμοποίησα το όρο ότι είμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο”.

Σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν είναι επιλογή της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι: “ένα επεισόδιο σε μια αναχαίτιση είναι πάρα πολύ εύκολο να μετατραπεί σε θερμό και να θερμάνει γενικότερα την κατάσταση, μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά η θέρμανση του περιβάλλοντος κι επιλέγω τη διατύπωση δεν μπορεί να αποκλειστεί από ένα περιστατικό που θα μετατραπεί σε θερμό”.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε μάλιστα ότι είναι πιο πιθανό ένα “επεισόδιο” στον αέρα, παρά στη θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκάθαρος ο Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία στο Αιγαίο

ΑΚΟΜΑ: Συνελήφθη στον Έβρο Τούρκος εισαγγελέας που επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα