Εγκαίνια στη γέφυρα της Κριμαίας με οδηγό τον… Πούτιν (pics)

Πούτιν

Οδηγώντας το πρώτο φορτηγό που διέσχισε τη γέφυρα της Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε χθες το έργο που ενώνει τη Ρωσία με τη χερσόνησο. Το όχημα τέθηκε επικεφαλής της πομπής 36 αυτοκινήτων που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της γέφυρας.

Οδηγώντας ένα μεγάλο κατασκευαστικό όχημα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε την πολυαναμενόμενη γέφυρα που θα ενώνει πλέον τη Νότια Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την περιοχή που προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Πούτιν02

Σε τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν διέσχισε τη γέφυρα, το μήκος της οποίας φθάνει τα 19 χιλιόμετρα, με μια μικρή συνοδεία οχημάτων, συναντώντας στην πλευρά της Κριμαίας πλήθος εργατών που ζητωκραύγαζαν. «Επιτέλους, χάρη στο ταλέντο σας, αυτό το έργο-θαύμα έχει πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο ενθουσιώδες κοινό.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, εξέφρασε από το Κίεβο την αντίδραση του στα εγκαίνια, χαρακτηρίζοντας την κατασκευή της γέφυρας ως πλήρη απαξίωση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά του Κρεμλίνου. «Είναι εξαιρετικά κυνικό το γεγονός πως τα εγκαίνια της γέφυρας συμπίπτουν με την παραμονή της επετείου της απελάσεως των Τατάρων της Κριμαίας από το καθεστώς του Στάλιν», προσέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πούτιν03

Το 2014
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από τη γειτονική Ουκρανία το 2014, ύστερα από τοπικό δημοψήφισμα, προκαλώντας διεθνείς κυρώσεις και την έντονη επιδείνωση των σχέσεών της με τη Δύση. Ακόμη και σήμερα, μονάχα ελάχιστοι σύμμαχοι του Κρεμλίνου, όπως η Βενεζουέλα και η Συρία, αναγνωρίζουν την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Ρώσοι πολίτες επικρότησαν την κίνηση, ως δίκαιη αποκατάσταση της κυριαρχίας της Μόσχας σε μια ιστορικά ρωσική περιοχή. Με συνολικό κόστος 223 δισ. ρουβλίων (3 δισ. ευρώ), η γέφυρα θεωρείται προσωπικό στοίχημα του Πούτιν, και στοχεύει να σημάνει την ολοκλήρωση της μετάβασης της Κριμαίας στη Ρωσία. «Ο ίδιος ο Πούτιν ξεκίνησε αυτό το έργο, και πολλοί δεν πίστευαν ότι τα σχέδιά του ήταν εφικτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής. «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική μέρα, τόσο από άποψη συμβολισμού όσο και πρακτικών οφελών», πρόσθεσε, κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη.

Πούτιν04

Στην κυκλοφορία
Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κριμαία ήταν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές που ένωναν την χερσόνησο με την ηπειρωτική Ουκρανία είχαν πάψει να λειτουργούν. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η γέφυρα θα ανοίξει για την κυκλοφορία αυτοκινήτων σήμερα, ενώ το σιδηροδρομικό τμήμα της πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθολική καταδίκη του Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες ενδείξεις για τον δορυφόρο του Δία Ευρώπη, ότι εκτοξεύει πίδακες νερού (Βίντεο)

ΑΚΟΜΑ: Βρέθηκε η πιο «αχόρταγη» μαύρη τρύπα στο Σύμπαν: «Καταπίνει» έναν Ήλιο κάθε δυο μέρες (Βίντεο)