Μηδενική πρόοδος στα προαπαιτούμενα – Χάσμα για χρέος και εποπτεία

“Γκρίζα” είναι τα πρώτα μηνύματα από τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται με τους θεσμούς – εξ αποστάσεως – τόσο για τα προαπαιτούμενα, όσο και για το θέμα του χρέους αλλά και του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, μονοψήφιος παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και… μήνες ο αριθμός των προαπαιτούμενων που έχουν γίνει (από τα 88 συνολικά), με βάση τη “λίστα” που επικαιροποιεί η Κομισιόν (που είναι αρμόδια για την σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης). Παράλληλα, στο πολιτικό πεδίο, οι γερμανικές αντιστάσεις διατηρούνται στο πεδίο του χρέους.

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, αρχίζει η “μάχη” με διά ζώσης επαφές. Τη Δευτέρα 14 Μαΐου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής των θεσμών συνεδριάζουν στο πλαίσιο του Euroworking Group (EWG) για το ελληνικό ζήτημα. Την ίδια ημέρα τα τεχνικά κλιμάκια καταφτάνουν στην Αθήνα (για να ακολουθήσουν οι επικεφαλής έχοντας λάβει “εντολή” από το EWG), ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στον απόηχο των αποτελεσμάτων για τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

Στην εβδομάδα αυτή που απομένει πριν το επόμενο “μεγάλο κρας τεστ”, θα επιχειρηθεί συντονισμός όλων των πλευρών, αφού πλέον εκτιμάται ότι καθίσταται δύσκολο το πλέγμα χρονικών οροσήμων που έχει τεθεί. Μόνο για την συμφωνία αναφορικά με τα προαπαιτούμενα πρέπει να βρεθεί λύση σε τρία διαφορετικά πεδία: συμφωνία με την ΕΕ αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα, ολοκλήρωση της “αξιολόγησης” του ΔΝΤ (με τις πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου να είναι μοιρασμένες προς το παρόν), αλλά και διαμόρφωση της μεταμνημονιακής εποπτείας (σ.σ. που θα εξαρτηθεί και από το πόσα προαπαιτούμενα θα μείνουν ως εκκρεμότητες για την μετά μνημονίου εποχή).

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση μέσα στο Μάιο, δηλαδή να καταλήξουν η κυβέρνηση και οι θεσμοί της ΕΕ σε συμφωνία επί της αρχής (Staff Level Agreement – SLA) αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα και τον τρόπο υλοποίησης τους.

Η πρώτη αυτή συμφωνία δεν αποκλείεται πλέον να καταστεί εφικτή όχι έως τη σύνοδο του Eurogroup της 24ης Μαΐου (που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), αλλά… αργότερα. Για να καταστεί εφικτή η SLA θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν στο σκέλος της εκπλήρωσης της 4ης αξιολόγησης. Θα πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμοστική… καταιγίδα προκειμένου να μπορεί να υπάρξει (εφόσον βεβαίως βρεθεί λύση στα πολιτικά μέτωπα του ΔΝΤ και του χρέους) η συνολική πολιτική συμφωνία στη σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου (ή εναλλακτικά στην σύνοδο της 12ης Ιουλίου).

Τα 88 προαπαιτούμενα

Μέσα στον Ιούνιο πρέπει να κλείσει το θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών και των παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, μαζί με την συμφωνία για τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, αλλά και τη μεγάλη “μάχη” για το αφορολόγητο που θα έχει ως “διαιτητή” το ΔΝΤ (περιμένει στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν στις 4/6).

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων υπάρχουν παρεμβάσεις –που θα έχουν σίγουρα “ουρές” και στη μεταμνημονιακή εποχή – σε δημόσιο, δικαιοσύνη, Κτηματολόγιο, ιδιωτικοποιήσεις και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Μία σειρά από “πράξεις” στα παραπάνω πεδία καθώς και κρίσιμα μέτωπα στην αγορά ενέργειας, την υγεία, τον εξωδικαστικό και τον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και όχι μόνο ζητείται να γίνουν πράξη… τώρα.

Όσον αφορά στο μεταμνημονιακό ελληνικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι “ενστάσεις” των θεσμών περί ασάφειας έχουν περιοριστεί γιατί θεωρείται ότι μπορεί να ανατραπεί από μια αλλαγή κυβέρνησης και έτσι σχεδιάζεται ένα άλλο “θεσμικό” πλέγμα παρακολούθησης που μένει να αποφασισθεί.

Άλλωστε, αυτό που ζητήθηκε και… έγινε σαφές από ελληνικής πλευράς είναι η δέσμευση για τη μη αναστροφή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως φάνηκε από τη δέσμευση του ΥΠΟΙΚ για την περικοπή των συντάξεων αλλά και για τη διατήρηση της συμφωνίας για τα πλεονάσματα (σ.σ. εκτός και αν η ατζέντα Μακρόν οδηγήσει σε διαφορετικές συνολικές αποφάσεις ανά την ΕΕ στο μέλλον).

Της Δήμητρας Καδδά

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

DBRS – Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα

Πρώτη φορά! Διάταξη «δίνει» σύνταξη με ανοιχτές επιχειρήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου: «Βασικός στόχος η άρση των capital controls»