Οι αγορές νίκησαν τον Ερντογάν – Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Οι αγορές κατάφεραν να τρομάξουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τον υποχρεώσουν να επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων. Υπό το φόβο μιας γενικευμένης κρίσης στις 30 τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στο 16,5% από 13,5% προηγουμένως.

Μετά από μία έκτακτη συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε μία «ισχυρή νομισματική σύσφιξη», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν χρειαστεί.

Πρόκειται για μία κίνηση που στην ουσία επέτρεψε ο Ερντογάν μετά από τρεις εβδομάδες αναταράξεων και έχει σκοπό να «κατευνάσει» τη μανία των αγορών και την άνευ προηγουμένου διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 20% μέσα στο 2018.

Ήδη το νόμισμα της Τουρκίας αντιδρά έντονα ανοδικά, καθώς έφτασε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 2,41%, όταν μέσα στην ημέρα είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 5%. Αυτή την ώρα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο διαμορφώνεται στις 4,6251 λίρες ανά δολάριο, από 4,9282 που ήταν το σημερινό ιστορικό υψηλό.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Mehmet Simsek, δήλωσε: «Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής έχουν την πλήρη στήριξή μου ώστε να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ανακοπεί η διολίσθηση της λίρας και να επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών. Κανένα από τα μακροοικονομικά προβλήματα της Τουρκίας δεν είναι ανυπέρβλητο. Έχουμε λύσει προβλήματα στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε ξανά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν όχι μόνο αντιστεκόταν σθεναρά στην αύξηση των επιτοκίων που… ζητούσαν οι αγορές, αλλά επιπλέον «απειλούσε» ότι μετά την επανεκλογή του να αναλάβει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και να μειώσει τα επιτόκια. Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα υψηλά επιτόκια «είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των κακών».

Σύμφωνα με την Capital Economics, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μ.β. προσφέρει στήριξη στη λίρα, ωστόσο οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής ενόψει των εκλογών ή νέες δηλώσεις για πιο χαλαρή πολιτική από τον Ερντογάν θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις πιέσεις στην τουρκική λίρα.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση αύξησης των επιτοκίων περιορίζει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι διτεθειμένη ή αρνείται να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η Capital Economics, οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής καθώς περιμένουν να δουν ότι η απόφαση αποτελεί μέρος συνολικής μεταστροφής του Ερντογάν. «Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει πολλές φοιρές τα επιτόκια στο παρελθόν αλλά η ανακούφιση των επενδυτών αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη. Σήμερα, δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος και του υψηλού πληθωρισμού, οποιαδήποτε ένδειξη δημοσιονομικής χαλάρωσης ή απαιτήσεις για χαμηλότερα επιτόκια θα επαναφέρουν τις αναταράξεις.

Του Κ. Μαριόλη

Πηγή: liberal.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Βουλιάζει» η οικονομία της Τουρκίας – Νέο «χαστούκι» από Moody’s

Ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία – Σε χαμηλά 28 ετών η τουρκική λίρα

«Γκρεμίζεται» η Τουρκία: Χρεοκοπία και capital controls βλέπει γερμανική εφημερίδα