Συντονιστική επιτροπή δικηγορικών συλλόγων: “Ο Κοντονής υπερβαίνει τα εσκαμμένα”

Κοντονής

Η κόντρα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Δημήτρη Βερβεσού με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου δεν κρύβει τίποτε άλλο παρά τη διαμάχη που αναμένεται να ξεσπάσει με αφορμή την κυβερνητική εξαγγελία για την διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Μια διάσπαση που οι δικηγόροι δεν επιθυμούν κι έχουν πολλές φορές αντιδράσει για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, με την ίδρυση άλλων δυο δικαστηρίων: Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης σε πολύ έντονο ύφος, ως απάντηση σε προηγούμενη δήλωση του Δημήτρη Βερβεσσού, υπερβαίνει τα εσκαμμένα Σύμφωνα με την συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, οι οποίοι αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι:

1.Το ύφος της ανακοίνωσης του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού  ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή.

2.Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε κράτος δικαίου. Προϋποθέτει  και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά και  αταλάντευτα, αγωνίζεται  στην κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί υποχρέωση και του αρμόδιου Υπουργείου να συνδράμει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη.

​3. Η ίδρυση Δικαστηρίων πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για την διαμόρφωση των συνθηκών ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης, σε πλήρη συνεργασία με τους συλλειτουργούς της. Δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Αυτονόητη προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων Δικαστηρίων, ιδίως σε  προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του Υπουργείου.

​4. Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του δικηγόρου και του θεσμικού ρόλου των εκπροσώπων του αποτελεί υποχρέωση όλων. Το επιτάσσει ο νόμος, το οφείλει η πολιτεία, το εγγυάται η ενότητα και η ιστορία  μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε συνηθίσει. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.

​Τη Δευτέρα 21/5/2018 και ώρα 17:00 θα συνεδριάσει έκτακτα στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις και να καθορίσει τη δράση της επί του θέματος αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη αλλαγή – Σπάει στα τρία το Πρωτοδικείο Αθηνών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 20 χρόνια φυλακή στον Βολιώτη παιδεραστή που είχε πάει διακοπές στην Κέρκυρα με 15χρονη

ΑΚΟΜΑ: Νεκρή 77χρονη στον Άγιο Παντελεήμονα – Ψάχνουν τον 80χρονο σύντροφό της