Τσίπρας: Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί μεγάλες δυνατότητες για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις

123
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò ðåñéìÝíåé ãéá íá õðïäå÷ôåß ôïí Ðñüåäñï ôçò ÏìïóðïíäéáêÞò Äçìïêñáôßáò ôçò Ãåñìáíßáò Frank Walter Steinmeier êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõíÜíôçóÞò ôïõò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 7 Áðñéëßïõ 2017, óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ. Ï Ðñüåäñïò ôçò ÏìïóðïíäéáêÞò Äçìïêñáôßáò ôçò Ãåñìáíßáò ðñáãìáôïðïéåß äéÞìåñç åðßóêåøç óôçí ÁèÞíá. Óôï ðëáßóéï ôçò åðßóêåøÞò ôïõ, åß÷å óõíÜíôçóç ìå ôïí ¸ëëçíá ïìüëïãü ôïõ Ðñïêüðç Ðáõëüðïõëï , óôçí óõíÝ÷åéá ìå ôïí ðñùèõðïõñãü, ÁëÝîç Ôóßðñá, åíþ ôï ÓÜââáôï, 8 Áðñéëßïõ, ïé äýï Ðñüåäñïé èá åãêáéíéÜóïõí ôçí ¸êèåóç documenta14. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Στις μεγάλες δυνατότητες για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που ανοίγει για τη χώρα η νέα περίοδος που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δρομολογηθούν: ο «Κλεισθένης, η αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Η ΠΓ συνεδρίασε σήμερα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σάββατο, που σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα έχει ως κεντρικό θέμα την Αυτοδιοίκηση και τη στρατηγική του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση. Δίνοντας το στίγμα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το διακύβευμα και στις τοπικές κοινωνίες αφορά στη διάκριση πρόοδος-συντήρηση, για να τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις «για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο», με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

«Οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση»

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τομή για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία». Τόνισε ότι «η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα» και ότι «μεγάλες θεσμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να δρομολογηθούν από σήμερα με αποφασιστικότητα και τόλμη. Ο Κλεισθένης, η αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Υπογράμμισε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και πως «αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

«Την ίδια στιγμή, όμως», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ας έχουμε κατά νου ότι η μάχη μας για δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη Ελλάδα όχι μόνο δεn θα σταματήσει, αλλά θα ενταθεί στη μεταμνημονιακή εποχή». «Και το μέτωπο μας», τόνισε, «δεν θα είναι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και η εξυγίανση και ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο».

«Η χθεσινή απόφαση της δικαιοσύνης για τις μίζες της Siemens, προσβάλλει προκλητικά το περί δικαίου αίσθημα»

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα «τη χθεσινή απόφαση της δικαιοσύνης για τις μίζες της Siemens», σχολιάζοντας ότι «προσβάλλει προκλητικά το περί δικαίου αίσθημα». Συμπλήρωσε επιπλέον πως «μας αποδεικνύει ότι οι μάχες που έχουμε να δώσουμε με τους μηχανισμούς του παλιού κατεστημένου που χρεοκόπησαν τη χώρα, θα είναι διαρκείς και πολυεπιπέδες». «Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις κερδίσουμε, ας το έχουν καλά στο μυαλό τους», υπογράμμισε.

Με κεντρικό αντικείμενο την Αυτοδιοίκηση

Κατά τη σημερινή περίπου τετράωρη συνεδρίαση της ΠΓ, όπως μετέφεραν πηγές του κόμματος, έγινε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για την Αυτοδιοίκηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ θα συγκροτηθεί ειδική κομματική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.

Για τη διαπραγμάτευση ενημέρωσε ο Ευκ. Τσακαλώτος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις ενόψει και της έλευσης των θεσμών και της πραγματοποίησης του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τις επόμενες εκλογές – «Σπάει» σε τρεις περιφέρειες η Β’ Αθηνών!

Παππάς: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εξηγήσουν γιατί ζητούσαν «τζάμπα» άδειες»

Γεροβασίλη: «Κωμωδία το θέμα των πρόωρων εκλογών με ευθύνη της αντιπολίτευσης»