Λουτσέσκου: “Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός ενώθηκαν για να μας πάρουν τον τίτλο”

Σε νέες αιχμηρές δηλώσεις προχώρησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε ΜΜΕ της πατρίδας του. Ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα “gsp.ro” και καταφέρθηκε ακόμη μία φορά κατά των Ολυμπιακού και ΑΕΚ, υποστηρίζοντας πως ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην πάρει ο “Δικέφαλος του Βορρά” το πρωτάθλημα.

Παράλληλα, ο 49χρονος προπονητής μίλησε για την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, επιτέθηκε στον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρσία κάνοντας λόγο για… τσίρκο, ενώ μίλησε για την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και το μέλλον του.

ANAΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
Πώς έπεισες τους παίκτες σου, ότι πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν, αφού έχασαν δύο ματς χωρίς να τα παίξουν στο γήπεδο;

“Περάσαμε την ιδέα ότι δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας… ταπεινώσουν. Αυτοί ενώθηκαν εναντίον μας, ήθελαν να μας κερδίσουν, αλλά δεν μπορούσαμε να τους αφήσουμε να μας ταπεινώσουν! Ήταν μια μεγάλη αδικία όλο αυτό που έγινε. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός ενώθηκαν με σκοπό να μας πάρουν τον τίτλο, ήθελαν ακόμη να μας πάρουν και τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League”.

Οι παίκτες πως αντέδρασαν σε όλο αυτό;

“Ήξεραν την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα. Μετά το ματς με την ΑΕΚ υπήρξε μια διακοπή τριών εβδομάδων. Για κάποιους από τους παίκτες μου, ήταν… άγνωστα όλα αυτά που έγιναν, δεν ήξεραν αν θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Εγώ όμως την περίοδο της διακοπής, δούλεψα τακτικά στο υψηλότερο επίπεδο της συγκέντρωσης. Όταν είδα τους παίκτες μου να ανταποκρίνονται, ήμουν σίγουρος ότι θα τελείωνε καλά η σεζόν”.

Είσαι σίγουρος ότι θα μείνεις στον ΠΑΟΚ;

“Δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχω συμβόλαιο γι’ ακόμα ένα χρόνο!”.

Ανεξαρτήτως συμβολαίου, υπήρχε η πιθανότητα να εγκαταλείψετε πριν τον τελικό εξαιτίας των όσων έγιναν στα ματς που δεν συνεχίστηκαν και χάθηκαν στα δικαστήρια;

“Ξέρετε ότι είμαι μαχητής στις δύσκολες καταστάσεις. Είμαι πολύ πιστός, είμαι σώμα και ψυχή με τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω. Πέρασα τρία χρόνια στην Ξάνθη, αφότου είχα κατακτήσει δύο Κύπελλα με τη Ραπίντ. Πήγα στην Μπρασόβ, η οποία βρισκόταν στην 11η θέση της δεύτερης κατηγορίας επειδή ήμουν ευγνώμων στον Νικουλάε, ο οποίος συμπεριφέρθηκε καλά σε εμένα και τους παίκτες.

Με κάποιες προτάσεις που υπήρχαν από την Ιταλία, Κροτόνε και Σαμπντόρια, τι ισχύει;

“Με τη Σαμπντόρια υπήρχε μια ιστορία το 2012. Στο τέλος της σεζόν, ήρθε ο αθλητικός διευθυντής τους και για να σα πω την αλήθεια, εμφανίστηκε και σε κάποιες προπονήσεις τον Μάρτιο. Το καλοκαίρι μου είπε ότι υπήρχαν δύο προπονητές στη λίστα τους: ο Ράφα Μπενίτεθ και εγώ. Σαφώς η προτεραιότητα ήταν ο Μπενίτεθ, ήταν φυσιολογικό, αλλά η διαπραγματεύσεις με τον Ισπανό ήταν περίπλοκες. Όταν μου είπαν να περιμένω, είχα ήδη υπογράψει στο Κατάρ. Ήταν συμβόλαιο και δεν υπήρχε πιθανότητα να το σπάσω”.

Ποιο ήταν πιο άσχημο; Το ματς με τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ; Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι ήταν διαφορετικής περιπτώσεις.

“Δύσκολο να επιλέξω. Εξωτερικά μοιάζουν διαφορετικά παιχνίδια, κατά βάθος όμως είναι πανομοιότυπα και ήταν προμελετημένα. Το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν μια ντροπή και ακόμη μου φαίνεται απίστευτο πως το έκανε αυτό ένας Ισπανός προπονητής. Ήταν προκλητικοί, γνωρίζαμε πως οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν ήρθαν για να παίξουν και πως θα έφευγαν απ’ τον αγωνιστικό χώρο με το παραμικρό. Αλλά να το κάνει ένας Ισπανός; Αυτή η χώρα έχει αξίες και ιδέες στο ποδόσφαιρο. Κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο. Μάλλον έχουν τους καλύτερους, χειρότερους χαρακτήρες! Ήταν τρελό! Κάποιος πέταξε ένα ρολό χαρτί και εκείνος έκανε τσίρκο. Δεν ήθελαν να παίξουν, χάσαμε τον αγώνα στα χαρτιά με 0-3, μας αφαίρεσαν έξι βαθμούς σε πρώτο βαθμό…”.

Και το παιχνίδι με την ΑΕΚ;

“Ήταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Η ΑΕΚ είχε αρχίσει να εξασθενεί σωματικά προς το τέλος και εμείς να κυριαρχούμε. Σημειώσαμε ένα καθαρό γκολ στο 90′, το οποίο μέτρησε από τους διαιτητές. Ένας Έλληνας παίκτης της ΑΕΚ αντέδρασε, τον ακολούθησαν και άλλοι και για πέντε λεπτά πίεζαν τον διαιτητή. Πείτε μου τι τον έκανε να αλλάξει την απόφαση του; Ίσως φοβήθηκε επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα με τους διαιτητές, απειλούνται, μπαίνουν βόμβες σε καφετέριες, στέλνουν σφαίρες με φακέλους στο σπίτι. Όταν είδαμε πως θέλει να το ακυρώσει, αντέδρασα και εγώ. Τότε κατέβηκε κάτω και ο πρόεδρος μας”.

Τι έγινε στη διακοπή και ο ΠΑΟΚ έχασε ένα ακόμη παιχνίδι με 0-3;

“Στα αποδυτήρια οι διαιτητές είδαν ξανά την επίμαχη φάση με το γκολ και πείσθηκαν πως είναι καθαρό. Κάλεσαν τις ομάδες να βγουν έξω στο γήπεδο, αλλά η ΑΕΚ δεν συμφώνησε καθώς ήθελε πρώτα να μάθει την απόφαση του διαιτητή για το γκολ. Οι διαιτητές απάντησαν πως θα το ανακοινώσουν στο γήπεδο, τότε εκείνοι αρνήθηκαν να βγουν στο γήπεδο και να αφήσουν τα αποδυτήρια. Αργότερα, αποφάνθηκαν πως δεν αισθάνονταν ασφαλείς και γι΄αυτό δεν βγήκαν να παίξουν”.

Βλέπουμε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα χάος…

“Είναι ένα οργανωμένο ελεγχόμενο χάος. Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητας της. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι διαφορετικό απ΄ότι στην Δυτική Ευρώπη. Για παράδειγμα, κάθε ομάδα έχει τον δικό της Τύπο. Υπάρχει πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία μας ακολουθεί και η ελληνική ιστορία δημιουργήθηκε με πόλεις που πολεμούσαν μεταξύ τους. Αντιπαλότητα τώρα έχει μεταφερθεί στο ποδόσφαιρο”.

Πόσο μετράει ο ΠΑΟΚ ως μέγεθος;

“Ο ΠΑΟΚ είναι ένας μικρός σύλλογος σε σύγκριση με τους τρεις της Αθήνας και ξαφνικά, με την άφιξη του νυν ιδιοκτήτη (σ.σ. Ιβάν Σαββίδης), η Θεσσαλονίκη άρχισε να μετράει στη μάχη για τον τίτλο. Έχουμε πάρα πολλούς οπαδούς, η ομάδα εκπροσωπεί τους ανθρώπους της Βορείου Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο σ’ αυτή την περιοχή. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια που ο Ολυμπιακός έχασε τον έλεγχο της κατάστασης. Έχει 18 πρωταθλήματα, συν ένα που πήρε η ΑΕΚ και ένα ο Παναθηναϊκός. Τώρα ψάχνουν τρόπος για να σταματήσουν να παίζουν μαζί μας”.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Ιβάν Σαββίδη;

“Ασχολείται πολύ με την ομάδα, ελέγχει τα πάντα και ζει τα παιχνίδια πολύ έντονα. Έχει επίσης επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ρωσία. Έχω πολλές συζητήσεις μαζί του μέσω Skype, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν όλη τη διοίκηση. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο οικονομικός διευθυντής και ο υπεύθυνος Τύπου, συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις. Του αρέσει να ασκεί πίεση σε όλους. Συχνά δεν αισθανόμουν καλά αλλά ξέρω ότι με βοήθησε πάρα πολύ. Όταν ήμουν ήρεμος, συνειδητοποίησα πως: “έχει δίκιο, με έφερε εδώ για να κερδίσω! Δεν μπορώ να το κάνω, δεν υπάρχει άλλοθι, θα έρθει άλλος για μένα”. Τον συνάντησα πριν από ένα παιχνίδι και μου είπε: “πρόσεχε, μην κοιμηθείς!”, του απάντησα “γιατί το λέτε αυτό, νομίζετε ότι κοιμάμαι;” και απάντησε “όχι, στο λέω προαιρετικά””..

Ποιος ήταν ο προϋπολογισμός του ΠΑΟΚ;

“Νομίζω περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ”.

Περισσότερο δηλαδή από Κλουζ και Στεάουα Βουκουρεστίου!

“Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική και τεχνική αξία. Όλες οι ομάδες έχουν ποιοτικούς παίκτες, αλλά κάποιες είναι λιγότερο οργανωμένες, άλλες δεν έχουν την κατάλληλη νοοτροπία, ή οι εργοδότες τους δεν παρέχουν ισορροπία”.

Είναι αλήθεια ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν σας ήθελαν στην αρχή διότι ήσασταν κοντά στο να βρεθείτε στον Ολυμπιακό;

“Ήταν αρνητικοί στην ιδέα να έρθω στην ομάδα, γιατί θεωρούν ναι, ότι δημιουργήσαμε εντάσεις στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της αντιπαλότητας που έχει η ομάδα με τον Ολυμπιακό. Τώρα καταλαβαίνουν ότι σε όποια ομάδα βρίσκομαι είμαι το ίδιο, ότι είμαι πιστός στους ανθρώπους της ομάδας που δουλεύω”.

Εμπλέκεται ο ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης στην ομάδα;

“Ποτέ δεν μου είπε να χρησιμοποιήσω κάποιον παίκτη. Μιλάμε για διάφορους παίκτες, μου λέει ότι κάποιος χ παίκτης δεν του αρέσει και η δουλειά μου είναι να του εξηγώ. Μου λέει τι πιστεύει ο ίδιος αλλά δεν επιμένει. Στους παίκτες εγώ λέω “σας προστατεύω από τον πρόεδρο και τον τύπο, αλλά στ αποδυτήρια θα απαντάτε μόνο σε μένα”. Η δημόσια κριτική από έναν πρόεδρο είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μια γενική δυσαρέσκεια. Είναι χρέος μου να μην το επιτρέψω αυτό”.

Υπήρχε και η αίσθηση που έμεινε από την εικόνα του Σαββίδη με το όπλο στο γήπεδο.

“Η ανθρωπότητα είναι γεμάτη υποκρισία! Απλά βλέπουν την εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος που επενδύει, μεγαλώνει μια ομάδα, δίνει ελπίδα και μετά χάνει τα πάντα. Μου είχε πει στην αρχή: “Θέλω το πρωτάθλημα. Δεν είναι δυνατόν άλλο!”.

Οκ, αλλά γιατί μπήκε με το όπλο;

“Πάντα το έχει! Έχει πάρει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση”.

Τον απειλούν;

“Δεν είναι δουλειά μας αυτό. Είναι ένας άνθρωπος με πολλά λεφτά και κάθε οικογένεια έχει τη δική του ιστορία, δεν ξέρουμε λεπτομέρειες. Όμως, τι έκανε με το όπλο; Το είχε στη θήκη του. Δεν απείλησε κανέναν”.

Πηγή: sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κεραυνοί» Λουτσέσκου: «Περιμέναμε 32 χρόνια και μας έκλεψαν» (Βίντεο)

«Μπουρλότο» στην Τούμπα – Έξαλλος ο Σαββίδης παίρνει… κεφάλια

Τι έγινε με την εκδίκαση για την τιμωρία του ΠΑΟΚ – Τι ειπώθηκε!