Αντίποινα της Άγκυρας για τους “8”: Διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Τη διακοπή της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση ελήφθη σε αντίποινα για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς που η Ελλάδα αρνείται να απελευθερώσει και η Άγκυρα κατηγορεί για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, όπως μεταδίδει το in.gr.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν «απαράδεκτη».

Πρόσθεσε δε, ότι οι περισσότεροι πραξικοπηματίες επιλέγουν την Ελλάδα για να διαφύγουν. «Αυτό το θέμα», είπε και συνέχισε: «η Τουρκία πρέπει να το λύσει».

Ερωτηθείς αν η Αγκυρα προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους «8» απάντησε πως «η Ελλάδα έχει μεγάλη πίεση από τη Δύση, ιδιαίτερα οι Ελληνες δικαστές. Σε αυτούς υπάρχει μεγάλη πίεση από έξω. Έχουμε μία συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται. Έχουμε επίσης μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, αυτή τη συμφωνία επανεισδοχής παγώσαμε. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά η δουλειά μας με την Ελλάδα θα συνεχιστεί».

Αξίζει να τονιστεί ότι διαφορετική είναι η συμφωνία επανεισδοχής της Αγκυρας με την ΕΕ κι άλλη με την Ελλάδα. Η διμερής συμφωνία Τουρκίας – Ελλάδας επιτρέπει την επιστροφή παράνομων μεταναστών στην Τουρκία από την Ελλάδα με αντάλλαγμα την επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων εντός της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μας χλευάζει ο Ερντογάν: «Οι Έλληνες είναι τελειωμένοι, δείτε τους δρόμους τους!» (video)

Στα κόκκινα οι Τούρκοι! Εντολή στους κομάντος για ετοιμότητα στο Αιγαίο

Από σήμερα στις κάλπες οι Τούρκοι του εξωτερικού