Μέρκελ: Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων

Η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό είναι «το σωστό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ωστόσο πως το σχέδιο για «πλατφόρμες αποβίβασης» μπορεί να προχωρήσει μόνο αν συμφωνήσουν και τρίτες χώρες και εμπλακεί ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Spiegel και μετά το πέρας της συνόδου κουφής, θα συμφωνηθούν τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα τεθούν σε ισχύ όσα ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος για τις διμερείς συμφωνίες που σύναψε με άλλες χώρες.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν, ξεχωριστά, για τη συνεργασία και τον συντονισμό στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τί κερδίζει και τί χάνει η Ελλάδα:

Σ’ αυτό το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι ουσιαστικό, αλλά χάνει και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τις «πρόθυμες χώρες», που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους.

Η χώρα μας δεν κερδίζει ούτε περαιτέρω χρηματοδότηση για τα hot spots στα νησιά και την ενδοχώρα, σε αντίθεση με την Ισπανία που θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και την Τουρκία που, εκτός από τα 3 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει χώρα – κλειδί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Με τη συμφωνία των «28» η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ξεχάσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την επικράτειά τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει ρητώς η συμφωνία, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όσοι άνθρωποι διασώζονται στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα που έχουν συσταθεί. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεχθούν τη μετεγκατάσταση, μόνο σε «εθελοντική βάση».

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις ‘δευτερογενείς μετακινήσεις’ των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία. Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού».