Κουβέλης για Σκοπιανό: Η ευκαιρία για λύση που υπάρχει τώρα δεν θα επανεμφανιστεί

“Αυτό που υπάρχει είναι η ωρίμανση των συνθηκών για λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Είναι η ωρίμανση της πολιτικής βούλησης και των δύο πλευρών. Η ευκαιρία για λύση που υπάρχει τώρα δεν θα είναι εύκολο να επανεμφανιστεί” δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας με τα Σκόπια για την ονομασία της, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”.

Ο ΑΝΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σημαίνει ένα ενδεχόμενο ραντεβού των πρωθυπουργών των δύο χωρών δήλωσε: “Είναι προφανές ότι οι όποιες επαφές σε επίπεδο κορυφής των δύο χωρών θα σημάνουν και επίσημα την ολοκλήρωση του κύκλου της διαπραγμάτευσης και θα ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία εφόσον οριστικοποιηθεί, θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας.”

Για το αν θα είναι έντιμο να παραμείνει στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος σε περίπτωση που καταψηφίσει την συμφωνία για την λύση του Σκοπιανού ο κ. Κουβέλης σημείωσε: “Η κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση μια πολιτικής συμφωνίας, η οποία είναι γνωστή και αφορά, ως προς τον τελικό στόχο, στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία με ταυτόχρονη δρομολόγηση ενός δικαίου και βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου. Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Από ΄κει και πέρα η κυβέρνηση διαχειρίζεται κυριαρχικά το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη χώρα μας και τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Πάνος Καμμένος. Τυχόν καταψήφιση της όποιας συμφωνίας στη Βουλή αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν τίθεται ηθικό ζήτημα”.

Αναφορικά με το αν υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα των δυο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ο κ. Κουβέλης τόνισε: “Κινούμαστε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα. Αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά, είναι ότι σε τίποτα δεν βοηθάει η προσθήκη ενός ακόμα βάρους στις ήδη βεβαρυμμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε βέβαια μπορεί να γίνει σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων και άσχετων μεταξύ τους καταστάσεων. Στόχος μας είναι να κλείσει το γρηγορότερο αυτό το θέμα”. Ενώ αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία δήλωσε: “Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην κλίμακα της έντασης που έχει επιλέξει ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών. Εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, πράγμα που διασφαλίζεται με την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Μπορεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί από την πλευρά της Τουρκίας την παρούσα περίοδο να συνδέεται με τις εκλογές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει αυτή την πρακτική της έντασης και των προκλήσεων. Εκείνο το οποίο επιδιώκει η Τουρκία είναι να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν ζητημάτων, που έχουν σχέση με κυριαρχικά μας δικαιώματα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πεδίου διαπραγμάτευσης επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και παράλληλη στόχευση της εξασφάλιση τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ”.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης αποδίδει σε “απόπειρα αποφυγής της πραγματικότητας” το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές και για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, ενώ για το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου, σημειώνει πως “δεν είναι ζήτημα εγκεφαλικής σύλληψης κάποιων, αλλά αποτελεί απάντηση στις δημοκρατικές ανάγκες των καιρών”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βορίδης: «Η ΝΔ θα καταψηφίσει πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων»

Κικίλιας: Δεν χωρούν αστερίσκοι και «ναι μεν αλλά» σε αποτρόπαιες φασιστικές πράξεις

Πατούλης για Μπουτάρη: «Ήταν οργανωμένη η επίθεση – Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία του»