Μύκητες και δένδρα υποφέρουν από την ρύπανση στην Ευρώπη

136

Η ρύπανση του περιβάλλοντος επιδρά αρνητικά στους μύκητες που ζουν στις ρίζες των ευρωπαϊκών δένδρων, με συνέπεια αυτά να στερούνται ζωτικές θρεπτικές ουσίες και η υγεία των δασών να υποσκάπτεται, προειδοποιούν Ευρωπαίοι επιστήμονες, οι οποίοι αναδεικνύουν ένα αφανές αλλά όχι αμελητέο πρόβλημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Μάρτιν Μπινταρτόντο του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν 13.000 δείγματα χώματος από 20 ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτοντας ότι πολλές κοινότητες μυκήτων που συμβιώνουν με τα δένδρα προς αμοιβαίο όφελος, «στρεσάρονται» από τη ρύπανση. Στη συνέχεια το πρόβλημα των μυκήτων μεταφέρεται στα δένδρα, αφού πρόκειται περί συγκοινωνούντων δοχείων.

Τα δένδρα εξαρτώνται από τους μύκητες των ριζών τους για να πάρουν θρεπτικές ουσίες από το χώμα (άζωτο, φώσφορο, κάλιο κ.α.), ενώ σε αντάλλαγμα οι μύκητες παίρνουν άνθρακα από τα δένδρα. Μερικοί μύκητες μπορούν να απλωθούν υπόγεια σε έκταση αρκετών τετραγωνικών μέτρων, ενώ άλλοι είναι ορατοί στην επιφάνεια και αποτελούν τα μανιτάρια και τις τρούφες.

Η συμβιωτική σχέση δένδρου-μύκητα είναι κρίσιμη για την υγεία του δένδρου. Όμως πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ενδείξεις «υποσιτισμού» στα δένδρα της Ευρώπης, κάτι που εκδηλώνεται στον αποχρωματισμό ή στο πέσιμο των φύλλων τους. Η νέα δεκαετής πανευρωπαϊκή μελέτη δείχνει ότι, εν μέρει τουλάχιστον, το πρόβλημα βρίσκεται στους μύκητες που δυσλειτουργούν εξαιτίας της ρύπανσης τόσο εδάφους όσο και του αέρα.

«Υπάρχει μια ανησυχητική τάση ανεπαρκούς θρέψης των δένδρων σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που καθιστά τα δάση ευάλωτα σε παράσιτα, ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή. Για να δούμε κατά πόσο οι αλλαγές στους μύκητες των ριζών μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό, ανοίξαμε το ‘μαύρο κουτί’ του χώματος. Το βασικό εύρημα της μελέτης μας είναι ότι τα όρια για τη ρύπανση στην Ευρώπη έχουν τεθεί υπερβολικά ψηλά, με συνέπεια οι μύκητες και άρα τα δένδρα να υποφέρουν» δήλωσε ο Μπιντατόρντο.

Η μελέτη βρήκε ότι εξαιτίας της ρύπανσης τα επίπεδα αζώτου, φωσφόρου και άλλων ουσιών στο χώμα αυξάνονται σε βαθμό επιζήμιο για τους μύκητες των ριζών, με συνέπεια να χειροτερεύει η υγεία των δένδρων. Ολοένα συχνότερα πλέον αναπτύσσονται ανθεκτικοί παρασιτικοί μύκητες που «απομυζούν» το δένδρο, αλλά του δίνουν πολύ λίγα σε αντάλλαγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντυπωσιακό: Τα πρώτα δένδρα ήταν πιο περίπλοκα από τα σημερινά

Ο «Ιταλός» «εκθρόνισε» τον «’Αδωνι» ως το γηραιότερο δένδρο στην Ευρώπη

Ζωντανό μνημείο! Στη Νάξο η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο! Είναι τουλάχιστον 5000 ετών (Βίντεο)