Νίμιτς: “Φέτος μου έκαναν δώρο Τσίπρας και Ζάεφ για τα γενέθλιά μου”

Νίμιτς

Αφού άκουσε το «Happy birthday» και με μια τούρτα να τον περιμένει, ο Μάθιου Νίμιτς υπέγραψε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό, μετά τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η τελετή στους Ψαράδες Πρεσπών έγινε ανήμερα των γενεθλίων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ. Και ο κ. Νίμιτς έστειλε… μήνυμα στην οικογένειά του ότι φέτος δεν θέλει δώρα, καθώς του τα έκαναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, «στους μεγάλους αυτούς ηγέτες της περιοχής», όπως είπε, και συνέχισε: «Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς πολύ συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες».

Σημείωσε ότι η συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών και εξέφρασε την τιμή και χαρά του που εργάστηκε για αυτή και τη συνυπέγραψε. «Η διαδικασία ήταν μακρά και δυσχερής, πιστεύω, όμως, πως η επεξεργασία των προβλημάτων αυτών επί σειρά ετών οδήγησε σε μια συμφωνία που είναι δίκαιη και έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί για την επιτυχία όχι μόνο μεταξύ στις σχέσεις δύο κρατών αλλά και ως παράδειγμα για την περιοχή, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, πως δυο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα, αν καταβάλλουν προσπάθεια», δήλωσε ακόμη.

«Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί τυπικά ο καθήκον μου. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις άνθρωποι και οι κυβερνήσεις τους οι οποίοι θα μεριμνήσουν για την επιτυχή εφαρμογή της και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», κατέληξε ο κ. Νίμιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ζάεφ χάρισε τη γραβάτα του στον Τσίπρα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία στις Πρέσπες – Μακεδόνες αποκάλεσε το λαό του ο Ζάεφ (pics)

ΑΚΟΜΑ: Ιστορική συμφωνία! Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ