Τεράστιος αστεροειδής στην “γειτονιά” μας ορατός με γυμνό μάτι! Πως θα τον δείτε

Ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα έχει επισκεφτεί την γειτονιά μας τόσο, που είναι ορατός στον νυχτερινό ουρανό ακόμα και με γυμνό μάτι.

Ο λόγος για τον αστεροειδή “Εστία” (Vesta), ο οποίος είναι τόσο μεγάλος και λαμπρός που μπορεί να εντοπιστεί παρά το γεγονός ότι απέχει πάνω από 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα (106 εκατομμύρια μίλια) μακριά από την Γη, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ο αστεροειδής είναι οριακά ορατός και από τα δυο ημισφαίρια, και μπορεί να τον δει κανείς, σε πολύ νυχτερινό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης, κοντά στον Άρη, τον Κρόνο και τον αστερισμό του Τοξότη, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω στο γράφημα. Ιδανικό είναι να τον δει κανείς με κυάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Ο αστεροειδής “Εστία” είναι ορατός ήδη από τις αρχές του Μαΐου και θα είναι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιουλίου.

Ο αστεροειδής δεν πρόκειται να πλησιάσει περισσότερο προς την Γη, οπότε δεν υπάρχει λόγος πανικού, όπως αναφέρει η NASA και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη μας.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η “Εστία” έχει μέγεθος 800.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου 50 φορές μεγαλύτερος από τον μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο αστεροειδής είχε γίνει στόχος μελέτης από το διαστημικό σκάφος “Αυγή” (Dawn) της ΝASA το οποίο είχε βρεθεί σε τροχιά γύρω του για 14 μήνες το 2011 και το 2012.

Το όνομα του ο αστεροειδής το έχει πάρει από την αρχαιοελληνική θρησκεία. Είναι η Θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογενείας, μεγαλύτερη κόρη του Κρόνου και της Ρέας και αδερφή του Διός, της Ήρας, του Άδη του Ποσειδώνος και της Δήμητρας.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα παράταση στην «Αυγή» στον νάνο πλανήτη Δήμητρα

Η Αυγή θα πλησιάσει την Δήμητρα σε απόσταση… αναπνοής

Ανακαλύφθηκε «μυστήριος» αστεροειδής από άλλο ηλιακό σύστημα (Εικόνες)