Φώναζαν “προδότη” τον Ντιμιτρόφ! Ένταση στη σκοπιανή βουλή για τη συμφωνία – Ψηφίζεται την Παρασκευή

Σκοπιανό

Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε στο σκοπιανό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα όσον αφορά το ονοματολογικό.

Συγκεκριμένα, αρχικά το λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προσπαθώντας να εξηγήσει στα μέλη του Κοινοβουλίου γιατί η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, μερίδας βουλευτών υπήρξαν έντονες.

«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το “ΟΚ” στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο Ντιμιτρόφ, προκαλώντας την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ειδικά του VMRO-DPMNE, οι οποίοι φώναζαν «προδότη, προδότη!» απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εξωτερικών και χτυπώντας παράλληλα τα χέρια τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Μάλιστα, ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης και αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Σκοπιανό02Oι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχωρούν από την αίθουσα

Την ίδια στιγμή, έξω από το Κοινοβούλιο ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί διαδηλωτές που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην υπογραφείσα συμφωνία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και ζητώντας την παραίτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης πάντως, με πλειοψηφία 69 ψήφων υπέρ και 40 κατά, αποφασίστηκε ότι η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος.

Πλέον, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.

Αν ο Ιβάνοφ αρνηθεί να το πράξει (όπως είναι το πιθανότερο αυτή τη στιγμή), θα αναπέμψει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει πλέον με αυξημένη πλειοψηφία 61 βουλευτών να περάσει. Αν συμβεί αυτό, η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Ιβάνοφ, ο οποίος όμως τότε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοτζιάς για πΓΔΜ: «Είναι ένα κράτος φιλικό στα βόρεια σύνορά μας»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σεισμός» στους ΑΝΕΛ: Μαζικές παραιτήσεις στελεχών στη Μακεδονία – «Επίθεση» κατά Καμμένου

ΑΚΟΜΑ: Κωνσταντοπούλου: «Η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ καθοδηγήθηκε βήμα-βήμα από τις ΗΠΑ»