“Χαλαρώνουν” τα capital controls – Νέα αλλαγή στο όριο αναλήψεων μετρητών από σήμερα

230
Αναλήψεις

Στα 5.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά λογαριασμό αυξάνεται από σήμερα το όριο για την ανάληψη μετρητών.

Να σημειωθεί πως με τη νέα απόφαση αυξάνεται από 2.300 σε 5.000 ευρώ το ποσό, σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, που μπορεί να μεταφέρει ένα φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Ακόμη, με τις αλλαγές διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα  πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η  αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως  του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά  ημερολογιακό δίμηνο, από 1 Ιουλίου 2018.

Στην ίδια βάση διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το  εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της  αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ  σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα . Οι συναλλαγές δε αυτές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων  των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η αύξηση του ορίου σηματοδοτεί την προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία ενόψει και της προοπτικής εξόδου από το πρόγραμμα το καλοκαίρι. Tο υφιστάμενο όριο των 2.300 ευρώ ισχύει από την 1η Μαρτίου 2018 και πως έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018 η οροφή των αναλήψεων ήταν στα 1.800 ευρώ, επίπεδο που ίσχυε για δυο και πλέον έτη!

Η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ είναι κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών έχει λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό του κάθε μήνα. Το μέσο όριο ανάληψης μετρητών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτοί που έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, τραβάνε συνήθως το 90% του ορίου.

Έτσι, στην πρώτη περίπτωση το νέο όριο αναλήψεων θα ξεπερνά κατά 3.500 ευρώ το μέσο όρο αναλήψεων και στη δεύτερη περίπτωση κατά 500 ευρώ!

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για  τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα», τόνισε σχετικά το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο στη χαλάρωση των capital controls.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από το 2019 – «Ψαλίδι» έως και 277 ευρώ το μήνα στις συντάξεις!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σεντένο για ελληνικό χρέος: «Το σχέδιο ελάφρυνσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο για τις αγορές»

ΑΚΟΜΑ: Δεν τα βρήκαν για το ελληνικό χρέος στο Washington Group – Που διαφώνησαν