Σε “ομηρία” από χιλιάδες τόνους απορριμμάτων η Κέρκυρα

Σε “ομηρία” από χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, που κατέκλυσαν τις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες, βρίσκεται η Κέρκυρα.

Παρά την προ εικοσαήμερου τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ώστε ο ΣΥΔΙΣΑ να μπορεί να την χρησιμοποιήσει χωρίς να περιμένει την αποκατάσταση ΧΥΤΥ της Νότιας Κέρκυρας, μετά τον τελευταίο του εμπρησμό, εντούτοις η υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων, βαδίζει σε κλίμα αβεβαιότητας, με τον δεματοποιητή των στερεών αποβλήτων να τίθεται αρχικά εκτός λειτουργίας, ενώ και μετά την επισκευή του, να μη καταφέρνει να δεματοποιήσει το μεγάλο όγκο απορριμμάτων που συσσωρεύονται καθημερινά και αυξάνονται, μέρα με την ημέρα, καθώς ήδη το νησί έχει “πνιγεί” από τουρισμό, με συνέπεια να αυξάνεται και ο όγκος ρίψης σκουπιδιών.

Την ίδια ώρα, η Κέρκυρα έχει γεμίσει με ανεξέλεγκτες χωματερές που ο καθένας επιρρίπτει κάθε είδος σκουπιδιών διογκώνοντας έτσι το υφιστάμενο πρόβλημα, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι φωτιές που εκδηλώνονται σε πολλά σημεία του νησιού που “φωλιάζουν” τα σκουπίδια, με τον Ιατρικό Σύλλογο και το ΤΕΕ να προειδοποιεί ότι η τοξικότητα των διοξινών που παράγεται από την καύση των σκουπιδιών είναι άκρως επιβλαβής.

Από την άλλη, φιλότιμες προσπάθειες γίνονται ήδη από δημότες και επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας και μεταφέρουν απευθείας καθαρά ανακυκλώσιμα απορρίμματα στον Κινητό Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου. Το θέμα των απορριμμάτων της Κέρκυρας έχει ήδη φτάσει στην ελληνική βουλή, με επερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό, ενώ την ίδια ώρα οι εικόνες ντροπής του νησιού μεταφέρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων σε όλη την Ευρώπη, αμαυρώνοντας την άλλοτε δημοφιλή Κέρκυρα και τις ομορφιές της.

Η μόνη λύση φέρεται πως είναι, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η άμεση μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, καθώς ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου παραμένει, “φρακαρισμένος” και κλειστός. Ενημέρωση για το ζήτημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, αναμένεται να δοθεί, δια στόματος του δημάρχου Κώστα Νικολούζου, στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα των τελευταίων συναντήσεων του στην Αθήνα, με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες. Εξάλλου, σήμερα το βράδυ, ομάδα Κερκυραίων πολιτών διοργανώνει εκ νέου, συλλαλητήριο στους δρόμους της Κέρκυρας, ενάντια στην κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τους! Αυτοί είναι οι Αλβανοί δραπέτες και οι συνεργοί τους (pics)

«Έφοδος» του Ρουβίκωνα στα κεντρικά μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ (video)

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου – Διακοπή κυκλοφορίας λόγω αγώνα δρόμου