“Άστραψε και βρόντηξε” ο Ιούνιος: 93.600 κεραυνούς κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο (Γράφημα)

Ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών φαινομένων κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ZEUS κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2018. Όλες τις ημέρες του μήνα, μηδεμίας εξαιρουμένης, υπήρξε κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν, πανελλαδικά, 93.580 ηλεκτρικές εκκενώσεις, στην πλειοψηφία τους κεραυνοί, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Ελάχιστες νησιωτικές περιοχές δεν δέχθηκαν κεραυνούς, όπως η Κάρπαθος και τα δυτικά τμήματα της Ικαρίας.

Γράφημα 1. Η κατανομή των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές με κίτρινες κουκκίδες) που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ZEUS κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2018 στην Ελλάδα.

Η πιο έντονη δραστηριότητα υπήρξε κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Μίνωας» από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, όταν το σύστημα ZEUS κατέγραψε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα. Στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας «Νεφέλη», από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου, υπήρξαν περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες, αλλά ανιχνεύθηκαν μόνο 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα, κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Η ημέρα με τους περισσότερους κεραυνούς τον Ιούνιο ήταν η 15η Ιουνίου (18.818) και ακολούθησε σε συχνότητα η 16η Ιουνίου (16.685). Οι ημέρες με τους λιγότερους κεραυνούς ήταν η 8η Ιουνίου (οκτώ) και η 30ή Ιουνίου (εννέα).

Γράφημα 2. Ο ημερήσιος αριθμός ηλεκτρικών εκκενώσεων στην Ελλάδα (κεραυνοί και αστραπές), στην περιοχή που ορίζει ο χάρτης στο Γράφημα 1, τον Ιούνιο 2018. Σημειώνεται οτι την τελευταία ημέρα του μήνα υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα ανίχνευσης και για το λόγο αυτό εντοπίσθηκαν μόνο 9 κεραυνοί.

Μάλιστα, οι κεραυνοί προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτών στη Μακεδονία στις 2 και 3 Ιουνίου, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού στη Λάρισα στις 13 Ιουνίου. Καταστροφές και έναρξη δασικών πυρκαγιών από κεραυνούς αναφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκπληκτική εικόνα! Κεραυνός χτυπάει την κορυφή του Υμηττού

Τρομερό: Δείτε πόσοι κεραυνοί χτύπησαν την Ελλάδα σε λίγες ώρες

Δεν έχει ξαναγίνει! 6.726 κεραυνοί και τεράστιες πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη pics & video