Η Οικία Τσίλλερ-Λοβέρδου, το μέγαρο κόσμημα της Αθήνας γίνεται επισκέψιμο στο κοινό (Εικόνες)

Η ιδιωτική κατοικία του Ερνέστου Τσίλλερ, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, θα είναι επισκέψιμη από τον Φεβρουάριο του 2019. Το πολύπλοκο έργο συντήρησης και αναστύλωσης του πολύπαθου κτιρίου ολοκληρώνεται σε έξι μήνες και παραδίδεται μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

«Στόχος μας είναι να ανοίξει για το κοινό και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθούν οι μουσειακές μελέτες να στεγάσει τη βυζαντινή συλλογή Δ. Λοβέρδου» δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο τέλος της δημοσιογραφικής ξενάγησης στο επιβλητικό μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το τριώροφο κτίριο χτίστηκε από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα το 1885 και έζησε σε αυτό με την οικογένεια του έως το 1912.

Η αναπαλαίωση ξεκίνησε από τις Διευθύνσεις Συντήρησης και Αναστύλωσης το 2012 και αποκάλυψε με τρόπο υποδειγματικό -χωρίς να τα αναπαράξει- τα αυθεντικά ντοκουμέντα του σπιτιού: Ένα σχέδιο πρόσοψης κτιρίου ζωγραφισμένο με μολύβι από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα στον τοίχο του δωματίου που πιθανόν χρησιμοποιούσε ο ίδιος σαν γραφείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στην οροφή του υπνοδωματίου της γυναίκας του το μονόγραμμά της με τα αρχικά SEZ (Σοφία Ερνστ Τσίλλερ). Περίφημες οροφογραφίες διακοσμημένες με φυτικό διάκοσμο που για χρόνια ήταν καλυμμένες με γύψινα διακοσμητικά ανάγλυφα, τα οποία είχε προσθέσει ο επόμενος ιδιοκτήτης του μεγάρου, ο Κεφαλλονίτης τραπεζίτης Διονύσιος Λοβέρδος, ιδρυτής της Ιoνικής και Λαϊκής Τράπεζας. Το αγόρασε σε πλειστηριασμό το 1912 και το χρησιμοποίησε ως κατοικία του προχωρώντας σε προσθήκες και προεκτάσεις στο αρχικό κτίριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέπτεται το εργοτάξιο στο κτίριο Τσίλλερ – Λοβέρδου (κατοικία του Τσίλλερ και έπειτα σπίτι και έδρα της συλλογής του τραπεζίτη-συλλέκτη Διονυσίου Λοβέρδου) στην οδό Μαυρομιχάλη , Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018. Επιθεώρηση του εργοταξίου στο κτήριο Τσίλλερ πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στα 500 τ.μ. που πρόσθεσε ο Δ. Λοβέρδος έχτισε στο ισόγειο του οικήματος ένα παρεκκλήσι, όπου σήμερα, μετά την αποκατάσταση αναδεικνύεται ο εντυπωσιακά διακοσμημένος με ψηφιδωτά θόλος του. Ο Δ. Λοβέρδος στέγασε εκεί τη συλλογή του βυζαντινών εικόνων, την οποία οι κληρονόμοι του δώρισαν το 1979 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εγκαίνια για την «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018»

Η Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» με πάνω από 250 εκδηλώσεις

Αρχοντικό Μπενιζέλων: Στο εσωτερικό της παλαιότερης οικίας των Αθηνών (Εικόνες)