Μυρίζει εκλογές: Το «success story» της εξόδου από τα Μνημόνια & ο επόμενος στόχος

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε: “ο επόμενος πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες, πολλές φορές, πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον οδικό χάρτη εξόδου από τα μνημόνια μετά την απόφαση για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να σημειώσει πως η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ένα «success story», ένα αφήγημα που ο ίδιος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έθεσε ως στοίχημα, καλλιέργησε και φρόντισε να φτάσει αισίως στο τέλος του.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου, στη 13:00, αναμένεται να συζητήσει τον επόμενο στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, όπως τον αποτύπωσε στο υπουργικό συμβούλιο.

Σ΄ αυτό το σχεδιασμό περιλαμβάνονται:

• η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
• η αύξηση του κατώτατου μισθού
• οι στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ
• η περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της πρόνοιας
• το μέρισμα κοινωνικής αλληλεγγύης
• η ενίσχυση των νησιών με ευρωπαϊκά κονδύλια, την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ επ’ αόριστον και η θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου
Ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και τα μέτρα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Πέρα από τα μέτρα ανακούφισης, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εντάσσονται και οι θεσμικές παρεμβάσεις (τοπική αυτοδιοίκηση, απλή αναλογική, συνταγματική αναθεώρηση) που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο το νέο δίπολο, πρόοδος – συντήρηση.

Διαβάστε επίσης: Πάνος Καμμένος: «θέλω δημοψήφισμα ή εκλογές- Ο ελληνικός λαός αποφασίζει για το Σκοπιανό»! [vid]

Στουρνάρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE

Αχτσιόγλου: 500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019