Τραμπ: Πολύ αρνητικό πράγμα για την Ευρώπη η μετανάστευση

128

Σε σειρά θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο Τσέκερς, την επίσημη εξοχική κατοικία της Μέι, έξω από το Λονδίνο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sun, ο Τραμπ εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στη Μέι για τη στρατηγική της στο Brexit ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας από υπουργός Εξωτερικών, λόγω των διαφωνιών του με την πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ επανέλαβε ότι η χώρα του καταβάλλει υπέρογκα ποσά, ότι “πληρώνει το 90% του κόστους” και ότι στην πραγματικότητα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βοηθάει την Ευρώπη πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τις ΗΠΑ. Παρ’ όλ’ αυτά, παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός που συνενώνει τις χώρες. “Έχουμε 29 χώρες και υπάρχει πολλή αγάπη σ’ εκείνη την αίθουσα”, είπε.

Η μετανάστευση “πολύ αρνητική” για την Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η μετανάστευση είναι “ένα πολύ αρνητικό πράγμα για την Ευρώπη”, και ότι “αλλάζει την κουλτούρα”. Ξέρω ότι δεν είναι απαραιτήτως πολιτικώς ορθό να λέγεται αυτό, αλλά εγώ θα το λέω δυνατά”, επέμεινε, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές χώρες “να προσέχουν”. Απέδωσε μάλιστα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στη μετανάστευση.

“Αλλάζετε τον πολιτισμό, αλλάζετε την ασφάλεια, δείτε τι συμβαίνει σε διάφορες χώρες που ποτέ δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες, ποτέ δεν είχαν προβλήματα. Είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση, είναι πολύ ατυχές, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι καλή (η μετανάστευση) για την Ευρώπη και δεν πιστεύω ότι είναι καλή ούτε για τη δική μου χώρα”, σημείωσε.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία

Ο Τραμπ επανήλθε επίσης στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το Βερολίνο αυξάνει τις εισαγωγές του σε φυσικό αέριο, μολονότι οι ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη από τη Ρωσία.

“Είναι τραγικό. Πιστεύω ότι είναι φρικτό αυτό που γίνεται, όταν τροφοδοντούνται… τα θησαυροφυλάκια στη Ρωσία με δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τη Γερμανία. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Γερμανία είναι φρικτό. Είναι ένα φρικτό λάθος”.

Χαρακτήρισε επίσης “φρικτό λάθος” την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NordStream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Για την Κριμαία

Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2014. “Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα απέτυχε παταγωδώς με την Κριμαία” σχολίασε ο Τραμπ. “Δεν νομίζω ότι θα το είχε κάνει αυτό (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) αν ήμουν εγώ πρόεδρος. Αυτή ήταν μια καταστροφή του Ομπάμα”.

Υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα αυτό όπως κάνει και με “πολλές άλλες καταστροφές” που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. “Τις διορθώνω μία προς μία. Και ξέρω πώς να τις διορθώσω”, είπε.

Για το Ιράν και τη Β. Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας μια σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητές τους, όπως είναι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Είπε ότι ευχαρίστησε την Τερέζα Μέι για τη θετική στάση που τηρεί το Λονδίνο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. “Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”, πρόσθεσε.

Η “ειδική σχέση” με τη Βρετανία και τη Μέι

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού λέγοντας ότι “αυτή η απίστευτη γυναίκα κάνει φανταστική, θαυμάσια δουλειά” καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια “πολύ δύσκολη κατάσταση” στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

“Είναι ένας πολύ έξυπνος, πολύ σκληρός, πολύ άξιος άνθρωπος και θα προτιμούσα να την έχω φίλη παρά εχθρό”, είπε.

“Το μόνο πράγμα που ζητάω είναι να πετύχει (το Brexit) ώστε να μπορούμε να έχουμε μια δίκαιη συμφωνία εμπορίου, επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια δίκαιη συμφωνία με την ΕΕ. Συμπεριφέρονται απαίσια στις ΗΠΑ και αυτό πρόκειται να αλλάξει”, προειδοποίησε, συνεχίζοντας: “Αν δεν αλλάξει, θα πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο τίμημα”.

Παρ’ όλ’ αυτά, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει στην εφημερίδα Sun, ότι θεωρεί πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα γινόταν “θαυμάσιος πρωθυπουργός”.

“Με ρώτησαν για τον Μπόρις Τζόνσον… πώς θα ήταν ως πρωθυπουργός. Θα ήταν θαυμάσιος, είναι πολύ καλός απέναντί μου, λέει καλά πράγματα για εμένα, νομίζω ότι πιστεύει πως κάνω καλή δουλειά. Κάνω καλή δουλειά”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μέι ευελπιστεί να δώσει άμεσα εξηγήσεις στον Τραμπ για το Brexit

Τραμπ: Βγαίνουμε από το ΝΑΤΟ εάν οι σύμμαχοι δεν πληρώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες

Θρίαμβος Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός της Συμμαχίας