Άνθρωποι της ΑΕΚ στο Μονακό για την κλήρωση του Champions League

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μηνάς Λυσάνδρου, και η γενική διευθύντρια, Αγγελική Αρκάδη, θα εκπροσωπήσουν την ΑΕΚ σήμερα το απόγευμα (19:00, Cosmotesports) στην κλήρωση των ομίλων του Champions League. Η τελετή θα γίνει στο Γκριμάλντι Φόρουμ και είναι η 5η φορά που ο «Δικέφαλος» δίνει το «παρών» στη διαδικασία.

Μέχρι σήμερα η ΑΕΚ στην ιστορία της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχει αντιμετωπίσει ομάδες από μόλις έξι χώρες με… προτεραιότητα στην Ιταλία (3) και από εκεί και πέρα δύο ομάδες από Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο και μια από την Αυστρία, την Σάλτσμπουργκ που δεν θα βρίσκεται το απόγευμα στην κλήρωση. Μόνο μια ομάδα έχει βρεθεί δυο φορές στο δρόμο της ΑΕΚ στους ομίλους και αυτή είναι η Μίλαν, που επίσης θα απουσιάζει σήμερα το απόγευμα από την κλήρωση.
Στους 24 αγώνες που η πρωταθλήτρια Ελλάδας έχει δώσει στους ομίλους του UEFA Champions League ο απολογισμός της είναι 2 νίκες, 12 ισοπαλίες και 10 ήττες, ενώ παραμένει η μοναδική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που ολοκλήρωσε όμιλο (στη δεύτερη συμμετοχή της) με έξι ισοπαλίες το 2002-03, σε γκρουπ με Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Γκενκ. Ταυτόχρονα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει τερματίσει αήττητη σε όμιλο Champions και Europa League.

Στις τέσσερις προηγούμενες συμμετοχές της η ΑΕΚ τερμάτισε τελευταία στον όμιλο στις δύο και στις άλλες δύο κατέκτησε την τρίτη θέση και συνέχισε στο τότε Κύπελλο UEFA. Οι περισσότεροι πόντοι που έχει μαζέψει ήταν οι 8 στην τελευταία συμμετοχή της (2006-07), όταν έκανε και τις πρώτες δύο νίκες της στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Στη σημερινή κλήρωση στο Μονακό θα εκπροσωπηθούν μόλις 15 χώρες, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα με την ΑΕΚ, που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα έχει στους ομίλους του Champions League Έλληνα προπονητή στον πάγκο της, τον Μαρίνο Ουζουνίδη, μετά τις τρεις παρουσίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς και τη μία του Λορένθο Σέρα Φερέρ.
Στην κλήρωση μετέχουν 26 ομάδες που είχαν απευθείας «εισιτήριο» και 6 που κατάφεραν να προκριθούν μέσα από την προκριματική διαδικασία, στην οποία μετείχαν 53 ευρωπαϊκές ομάδες! Μία από αυτές τις έξι είναι και η ΑΕΚ.

Στους οκτώ ομίλους που θα σχηματιστούν δεν θα «συνυπάρχουν» ομάδες από την ίδια χώρα (όπως και ομάδες από Ρωσία και Ουκρανία). Η κλήρωση θα αρχίσει από τις ομάδες που θα τοποθετηθούν επικεφαλής των οκτώ ομίλων από το πρώτο γκρουπ, στο οποίο έχουν μπει οι κάτοχοι των δύο τροπαίων (Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης) και οι έξι πρωταθλήτριες από τα πρωταθλήματα Ισπανίας (Μπαρτσελόνα), Γερμανίας (Μπάγερν), Αγγλίας (Μάντσεστερ Σίτι), Ιταλίας (Γιουβέντους), Γαλλίας (Παρί Σεν Ζερμέν) και Ρωσίας (Λοκομοτίβ Μόσχας).

Θα συνεχιστεί με το δεύτερο, το τρίτο και θα ολοκληρωθεί με το τέταρτο, στο οποίο έχει μπει η ΑΕΚ. Αμέσως μετά την κλήρωση θα αρχίσει η διαδικασία για το αγωνιστικό πρόγραμμα των ομίλων, το οποίο θα ανακοινωθεί λίγο αργότερα.

Tα τρία παιχνίδια κάθε ομάδας θα είναι Τρίτη και τα υπόλοιπα τρία Τετάρτη και οι ώρες έναρξης θα είναι από εφέτος στις 19.55 και 22.00 ώρες Ελλάδος. Η πρώτη αγωνιστική των ομίλων θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου συνεχίζουν στη φάση των «16» και οι οκτώ τρίτες συνεχίζουν στους «32» του UEFA Europa League.

Οι ημερομηνίες των έξι αγωνιστικών:

18/19 Σεπτεμβρίου: 1η αγωνιστική
2/3 Οκτωβρίου: 2η αγωνιστική
23/24 Οκτωβρίου: 3η αγωνιστική
6/7 Νοεμβρίου: 4η αγωνιστική
27/28 Νοεμβρίου: 5η αγωνιστική
11/12 Δεκεμβρίου: 6η αγωνιστική
17 Δεκεμβρίου: Κλήρωση της φάσης των «16»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σταθερά 14η η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA

Κίνδυνος για βαριά τιμωρία στον Λιβάγια (Βίντεο)

Ένα βήμα πριν τους ομίλους του Europa League ο Ολυμπιακός