Έλληνες στρατιωτικοί: Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απελευθέρωσή τους [pics&vids]

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της Αδριανούπολης. Πλούσιο το παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη. Πώς έγινε η σύλληψη. Δείτε βίντεο μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος με τις συγκλονιστικές περιγραφές των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από 167 ημέρες κράτησης στην Αδριανούπολη και η είδηση της απελευθέρωσης και η επιστροφή τους στην πατρίδα χαροποίησε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Το τέλος της περιπέτειάς τους συνοδεύεται όμως από πλούσιο παρασκήνιο.
Το «κλειδί» ίσως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αποφυλάκιση τους ήταν η διεθνοποίηση του θέματος της άδικης φυλάκισής τους, χωρίς κατηγορητήριο.

Το γεγονός ότι η Αθήνα, παράλληλα με τις διαρκείς ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, έφερε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά όργανα, έκανε επαφές με διεθνείς παράγοντες.

Παρά τις προσπάθειες όμως, ήταν και η συγκυρία που ήρθε ευνοϊκά, καθώς ο Ερντογάν οδήγησε στο ναδίρ τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Πυροβολείτε τα πόδια σας όταν τα βάζετε με την Ελλάδα που είναι η μόνη που σας στηρίζει στην Ευρώπη», είχε επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όπως και των ευρωτουρκικών, μάλλον οδήγησε τον Ερντογάν να επιλέξει ποια μέτωπα θα κλείσει και ποια θα κρατήσει ανοιχτά.

Η εξομάλυνση με τους Ευρωπαίους περνά και από την Αθήνα, και γι’ αυτό ίσως τον λόγο επέλεξε να γυρίσει σελίδα.
Για την ώρα πάντως παραμένει ασαφές το αν ήταν η παρέμβαση των Αμερικανών που έφερε το αποτέλεσμα, ή αν ο Ερντογάν επιλέγει ποια θέματα θέλει να έχει κλειστά.

Κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα είχε, κατά πληροφορίες, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Το Μαξίμου είχε διατηρήσει ανοιχτή επαφή, αφού αναβαθμίστηκε ο ρόλος του μετά την αποχώρησή του από την Αθήνα.

Στην προσπάθεια πάντως κάποιων πλευρών να αποδώσουν την επιτυχία στις διεθνείς πιέσεις και μόνον, κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει, αρκεί να δει κανείς ότι η Άγκυρα άφησε ελεύθερους τους Έλληνες, όχι όμως τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται στις γερμανικές φυλακές ή, πολύ περισσότερο, τον Αμερικανό πάστορα.

«Είχαμε σταθερή γραμμή και δικαιωθήκαμε, η ελληνική διπλωματία έκανε τη δουλειά της σωστά», έλεγαν οι πηγές.

Το βίντεο μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί λίγο μετά την απελευθέρωσή τους συζητούν με τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ο Άγγελος Μητρετώδης φαίνεται να περιγράφει τις στιγμές κατά τη σύλληψή τους στις Καστανιές του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο.

Ο ανθυπολοχαγός περιγράφει τις στιγμές όταν ανέβηκε σε ένα υπερυψωμένο σημείο για να τραβήξει με το κινητό τα ίχνη που είχε εντοπίσει μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη πάνω στη συνοριακή γραμμή και έμοιαζαν να ανήκουν σε παράνομους μετανάστες.

Δείτε το βίντεο από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Διαβάστε, επίσης:Πάνος Καμμένος: Μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας