Βαγγέλης Αποστόλου: Μέχρι τη Δευτέρα 27/8 πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις ζημιάς για τους πυροπαθείς της Εύβοιας

Κάλυψη των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια, που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 10.000 ελαιόδεντρα, αμπελώνες καρυδιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψή που πραγματοποίησε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, στο χωριό Κοντοδεσπότι.

Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς μέχρι τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας. «Όλες οι καταστροφές θα καλυφθούν με αποζημιώσεις» τόνισε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, αναφέροντας παράλληλα πως «ήδη άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι ζημιές, πέρα από τις δενδρώδεις καλλιέργειες υπάρχουν και σε ζωικό κεφάλαιο, όπως αίγες και μελισσοσμήνη καθώς και σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, ζωοτροφές κ.α. και σε ρητινοκαλλιέργεια.

Οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να δοθούν εντός τριμήνου, ενώ αντίθετα, προβλέπεται να καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται να συνταχθεί ΠΣΕΑ και στη συνέχεια θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο, τον ΕΝΦΙΑ, για τις ασφαλιστικές εισφορές κ.α. στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπιών, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέα 9.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης που κάηκαν, ενώ θα συνταχθούν και οι απαραίτητες μελέτες για τη συγκράτηση των εδαφών.

Διαβάστε, επίσης:Η ΕΛ.ΑΣ. αποχαιρετά την «Anuk», το «μάχιμο» σκυλί της περίφημης Ομάδας Κ9