Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο λάθος μου είναι ότι εμπιστεύθηκα τον Αλέξη Τσίπρα

“Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ένας αμαρτωλός μηχανισμός δήθεν σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά αποσταθεροποίησης της οικονομίας”, επισήμανε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Για το ελληνικό δημόσιο χρέος, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρωθεί ενώ αναφερόμενος στο δικό του έργο ως υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παρέδωσε τα ίδια με αυτά που παρέλαβε.

Επεσήμανε δε ότι το μεγαλύτερό του λάθος είναι ότι εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι “στο ευρώ μπορούμε να παραμείνουμε μόνο εάν είμαστε έτοιμοι για τη δραχμή”.

Όπως εκτίμησε μέχρι το 2032 δεν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές, αλλά και οι επενδυτές θα σκεφθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς με την μετακύλιση των χρεών μετά το 2032, η φορολογία θα παραμείνει υψηλή για τον ιδιωτικό τομέα. Εκτίμησε, δε, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα αποπληρωθεί, και ότι η λεγόμενη ελάφρυνση χρέους δεν υπάρχει καθώς όπως είπε ουσιαστικά πήραν 100 δισ. ευρώ που ήταν να αποπληρωθούν μέχρι το 2032 τα μετακύλησαν τοκιζόμενα μέχρι το 2060. “Με την επιβάρυνση του χρέους μέχρι το 2060 ένα σοβαρός επενδυτής καταλαβαίνει ότι για τους στόχους αποπληρωμής θα αυξάνεται συνεχώς η φορολογία. Ποιος θα κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η θητεία του στο ΥΠ|ΟΙΚ, κόστισε στην Ελλάδα, από 86 έως 200 δισ. ευρώ ο κ. Βαρουφάκης , ότι από το 2010 και το πρώτο αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας, ο λογαριασμός είναι μεγάλος για την Ελλάδα και ότι είναι άδικο να μετακυλούν όλη τη ζημία στον ίδιο.

“Αν έκλεινα τη συμφωνία τότε που δεν έκλεισε η κυβέρνηση -Σαμαρά θα παίρναμε 7,2 δισ. ευρώ και οι αποπληρωμές μόνο για το 2015 ήταν 22 δισ. άρα η σύγκρουση ήταν μονόδρομος” τόνισε ότι υποστηρίζοντας ότι το 2015 τα διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους αρκούσαν μόνο για 11 με 23 ημέρες και επιλογές ήταν η σύγκρουση για ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ή μνημόνιο

Σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι το λάθος του ήταν που εμπιστεύτηκε τον κ. Τσίπρα: “Μου είπε ότι έχουμε λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε νέο μνημόνιο και ότι μέχρι τέλους θα πασχίζαμε για διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ”.

Αναφερόμενος στα περί δραχμής είπε: “Όταν για μια δεκαετία ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, ναι μια λύση θα ήταν το εθνικό νόμισμα. Θεωρώ απαραίτητο για μια χώρα που βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση χρεοκοπίας να έχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών και να είναι προετοιμασμένη για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Εντός του ευρώ μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο αν προετοιμαστούμε για την δραχμή. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί από το 29% στο 20% η φορολογία των επιχειρήσεων στο 20% και να καταργηθεί η προπληρωμή φόρου, ώστε να λειτουργήσει η οικονομία και να γίνει ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας αλλά και να υπάρξουν επενδύσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βαρουφάκης: Αισθάνομαι λύπη όταν βλέπω την κυβέρνηση Τσίπρα

Βαρουφάκης: Η “μεταμνημονιακή” Ελλάδα είναι πιο μνημονιακή από ποτέ

Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian: “Η Ελλάδα είναι μία φυλακή οφειλετών”