Στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild δημοσιεύεται συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή στους Peter Tiede, Liana Spyropoulou και Andreas Thelen με τίτλο «Τέλος της ελληνικής κρίσης; «Εμείς, οι Έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε!» και υπότιτλο «Η Bild συναντά τον Γιώργο Πιτσιλή: Oαρμόδιος αξιωματούχους για τη φορολογία εξηγεί γιατί η χώρα χρειάζεται ένα νέο φορολογικό σύστημα».
Σε ερώτηση εάν το ελληνικό κράτος συλλέγει τους φόρους με μεγαλύτερη συνέπεια, ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων απαντά ότι «έχουμε γίνει αποτελεσματικότεροι στον εντοπισμό των φοροφυγάδων και τη συλλογή των φόρων», αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά των εξοπλισμό των εφοριών με Η/Υ και ηλεκτρονικά συστήματα. Υπενθυμίζει ότι η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, πράγμα που μεταφράζεται σε απώλειες σε φορολογικά έσοδα, θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους πολίτες. Αυτό δυσκόλεψε την κατάσταση και για τις φορολογικές αρχές και για τους φορολογούμενους, αναφέρει σχετικά ο κ. Πιτσιλής.
Για το εάν μπορεί η Ευρώπη να πιστέψει ότι η φορολογική κουλτούρα άλλαξε στην Ελλάδα, ο κ.Πιτσιλής φέρνει το παράδειγμα του μετρό της Αθήνας, που θεωρείται το καθαρότερο στην Ευρώπη και πιστοποιεί ότι η αλλαγή είναι εφικτή, απορρίπτοντας την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι ‘έτσι είναι η Ελλάδα, είμαστε Βαλκάνια’.
Στη διαπίστωση των δημοσιογράφων ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι εντελώς παράλογο, αναφέροντας το ποσό που πρέπει να καταβάλλει κανείς για άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου και ότι η μη πληρωμή φόρων από τις ΜμΕ είναι τρόπος επιβίωσης, ο κ.Πιτσιλής αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να γίνει μια ολοκληρωμένη αλλαγή του φορολογικού συστήματος, εξαιτίας των αλλαγών που επέφεραν οι ίδιες οι κυβερνήσεις, αλλά και οι απαιτήσεις των δανειστών. Η Διοίκηση πρέπει να μάθει να γίνει δικαιότερη και να παραδέχεται τα λάθη της, υποστηρίζει ο κ. Πιτσιλής, και για το λόγο αυτό συστήθηκε επιτροπή φορολογικών διαφορών στην οποία μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες.
Σε ερώτηση για τη λίστα Lagarde, ο κ. Πιτσιλής απαντά ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το 46% των περιπτώσεων. Σε 776 περιπτώσεις, τα μόνα στοιχεία ήταν το όνομα, πράγμα που δεν επαρκούσε για την διεξαγωγή ελέγχου, προσθέτει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η λίστα αφορούσε τα φορολογικά έτη 2005-2007. Ο Γ. Γ. Εσόδων αναφέρει ακόμα ότι οι προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής δεν εστιάζονται μόνο σε μια διετία. Οι μελλοντικές προκλήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρέχουσας ή μελλοντικής φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερες, προσθέτει σχετικά. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό των φορολογικών υπηρεσιών και να μάθουμε από την εμπειρία των άλλων», καταλήγει ο κ. Πιτσιλής.
Πηγή: The President.gr
Διαβάστε, επίσης:Ρευστοποιήσεις στην αγορά μετά το διάγγελμα Τσίπρα