Μια ανάσα από την εκτόξευση στα αστέρια του Champions League βρίσκεται η ΑΕΚ

Παίζοντας εξαιρετικά για 65 λεπτά και παρά την κατάρρευση στο φινάλε, έφυγε με 2-1 από την Groupama Arena της Βουδαπέστης απέναντι στη Βίντι και καλείται να ολοκληρώσει την επιστροφή της στους ομίλους μετά από δώδεκα χρόνια την Τρίτη στο ΟΑΚΑ.

Η αποβολή του Χούζτι στο 22’ άνοιξε το δρόμο για την «Ένωση», που προηγήθηκε στο 35’ με το… ριμπάουντ του Κλωναρίδη, έφτασε στο 0-2 στο 49’ με «βολίδα» του Μπακασέτα και έχασε ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, αλλά μετά την αποβολή του δεύτερου σκόρερ της στο 53’ και ιδίως μετά το… ανύποπτο γκολ του Λάζοβιτς στο 68’ «κατέρρευσε» και κινδύνεψε σοβαρά με ισοφάριση. Όμως όχι απλώς διεύρυνε το αήττητο ευρωπαϊκό ρεκόρ της για 13ο ματς, αλλά κράτησε και το 2-1 ως το τέλος.

Πώς παρατάχθηκε

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε με οκτώ Έλληνες (!) στο βασικό της σχήμα. Η επιλογή του Γαλανόπουλου αντί του Άλεφ στο πλευρό του Σιμόες στη μεσαία γραμμή ήταν η είδηση, όχι όμως και έκπληξη. Κατά τα άλλα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν αιφνιδίασε επιλέγοντας τον Μάνταλο από την αρχή και τον Μπακασέτα αντί του Γκάλο ως δεξί χαφ. Ο Μπάρκας ήταν στο τέρμα, Οικονόμου και Λαμπρόπουλος στόπερ, με τον Μπακάκη δεξιά και τον Χουλτ να προτιμάται από τον προερχόμενο από τραυματισμό Λόπες στο αριστερό άκρο άμυνας. Η πετυχημένη συνταγή Κλωναρίδης-Λιβάγια επίσης δεν άλλαξε…

Το ματς

Η ΑΕΚ βρήκε απέναντί της έναν αντίπαλο όπως ακριβώς τον περίμενε, με καλή αμυντική οργάνωση και ελάχιστα ρίσκα στο παιχνίδι. Όμως και η «Ένωση» δεν έπεσε στην παγίδα των Ούγγρων να ανοιχτεί. Κυκλοφορούσε καλά την μπάλα, αλλά όταν έφτανε στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου δυσκολευόταν στην τελική προσπάθεια. Την… ηρεμία στην εξέλιξη του ματς ήρθε να διαταράξει η φάση του 22’. Ο Χούζτι πήγε με τα χίλια και τις τάπες πάνω στο πόδι του Μπακασέτα και ο διαιτητής Ρόκι δεν δίστασε να τον αποβάλει με απευθείας κόκκινη κάρτα.

 

Οι ήδη επιφυλακτικοί Ούγγροι ταμπουρώθηκαν ακόμη περισσότερο και η ΑΕΚ καλείτο πλέον να επιτεθεί. Στην πρώτη της καλή προσπάθεια ευτύχησε να πετύχει το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ. Ο Χουλτ με ενέργεια που θύμισε το πρώτο γκολ απέναντι στη Σέλτικ «ζάλισε» τον αντίπαλό του, ο Σιμόες έστρωσε στον Μπακασέτα που με αριστερό βολέ ανάγκασε τον Κόβατσικ σε δύσκολη απόκρουση και ο Κλωναρίδης στην επαναφορά άνοιξε το σκορ στο 35’!

 

Η Βίντι υποχρεώθηκε πλέον να ξεμυτίσει και λίγο έλειψε να δικαιωθεί άμεσα, όταν η κεφαλιά του ξεχασμένου Φιόλα στο δεύτερο δοκάρι σταμάτησε πάνω στον Μπάρκα. Οι γηπεδούχοι παρασύρθηκαν και άφησαν πολλούς χώρους, με την ΑΕΚ να φτάνει κοντά σε δεύτερο γκολ με ενορχηστρωτή τον Μάνταλο και τον Κλωναρίδη εκτελεστή σε άλλες δύο περιπτώσεις μέχρι το ημίχρονο. Ό,τι δεν συνέβη στο φινάλε του πρώτου μέρους έγινε στο ξεκίνημα του δευτέρου, με τον Μπακασέτα να ρολάρει στο ύψος της αντίπαλης περιοχής και με δεξί «κεραυνό» να γράφει το 0-2! Ο Κλωναρίδης απέτυχε σε διπλή ευκαιρία να ανεβάσει κι άλλο το σκορ για τους «κιτρινόμαυρους» που κυριαρχούσαν.

 

Στο 53’ η αποβολή του Μπακασέτα σε φάση καρμπόν με αυτή του Χούζτι αποκατέστησε την αριθμητική ισορροπία και έδωσε θάρρος στους γηπεδούχους, η ΑΕΚ δεν πανικοβλήθηκε. Συνέχισε να ελέγχει το ρυθμό, να μην απειλείται από τη Βίντι και ταυτόχρονα να απειλεί εκείνη, όπως συνέβη με Μάνταλο (56’) και Χουλτ (63’). Σε μια ανύποπτη φάση, από λάθος εκτίμηση του Λαμπρόπουλου ο Λάζοβιτς βρέθηκε απέναντι στον Μπάρκα και μείωσε στο 68’.

 

Το γκολ επηρέασε ψυχολογικά την «Ένωση» που για πρώτη φορά στο ματς φάνηκε να χάνει την αυτοκυριαρχία της δείχνοντας ανεξήγητα αγχωμένη. Οι Ούγγροι διέγνωσαν την «τρικυμία» και έφτασαν μια ανάσα από το 2-2 με τον Νεγκό στο 78’. Η ΑΕΚ κατόρθωσε να ρίξει τους… παλμούς της και το ρυθμό στο τελευταίο δεκάλεπτο κρατώντας τη νίκη που τη φέρνει μια ανάσα από τους χρυσοφόρους ομίλους.

Οι συνθέσεις:

Βίντι (Νίκολιτς): Κόβατσικ, Φιόλα, Στοπίρα, Βινίσιους, Γιούχαζ, Χάτσιτς, Νικόλοφ (53’ Σέποβιτς), Νεγκό, Χούζτι, Κόβακς, Λάζοβιτς.

ΑΕΚ (Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Σιμόες, Γαλανόπουλος (66’ Άλεφ), Μπακασέτας, Μάνταλος, Κλωναρίδης (81’ Λόπες), Λιβάγια (86’ Πόνσε).

Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόκι (Ιταλία)
Βοηθοί: Ντι Λιμπερατότε, Τονολίνι (Ιταλία)
Βοηθοί γραμμής: Μπάντι, Ιράτι (Ιταλία)
Τέταρτος διαιτητής: Πρέτι

Διαβάστε, επίσης:Ισπανία: Μοιρασιά στο «Μεστάγια» – Όλα τα αποτελέσματα της πρεμιέρας