Ο πρωθυπουργός καρατομεί τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και καρατόμησε τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπαρχηγός, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ενώ νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπαρχηγός, αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος.
Η στροφή της κυβέρνησης μπροστά στη γενική κατακραυγή και την οργή της κοινωνίας είναι εμφανής, όπως όμως είναι καταφανέστατη η προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ ο κατάλογος των νεκρών και των αγνοουμένων από την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι ακόμα ανοικτός. Με βάση ποιο πόρισμα αποδόθηκαν ευθύνες και καρατομήθηκαν οι αρχηγοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και απομακρύνεται ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας; Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν έλεγαν ότι δεν μπορούν να κόβονται κεφάλια εν θερμώ επειδή το θέλει η αντιπολίτευση που κοιτά να εκμεταλλευθεί πολιτικά την τραγωδία;
Δεν έλεγαν ότι η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αναλυτικής και ενδελεχούς έρευνας;
Κατέληξε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση σε κάποιο πόρισμα;
Διενήργησαν οι υπηρεσίες, ο κρατικός μηχανισμός κάποια έρευνα της οποίας το πόρισμα έχει στα χέρια του το Μαξίμου ή ο υπουργός Εσωτερικών που ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα;
Με βάση ποια έρευνα ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και σύμβουλός του επί των εθνικών θεμάτων Γιώργος Τσίπρας αποφάνθηκε στο άρθρο του χθες στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «διαφαίνονται ήδη τρεις μεγάλες αστοχίες. Οχι διαχείρισης, αλλά αστοχίες και αδυναμίες δομικές. Αυτή της οικιστικής αναρχίας και του “έλα μωρέ” που έμελλε να αναδυθεί με μακάβριο τρόπο, αυτή της ανεπαρκούς πολιτικής προστασίας και, τέλος, η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»;
Πώς γίνεται τη στιγμή που ωρύεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ότι «το σύνολο των μηχανισμών του κράτους λειτούργησε αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων “θολώνει” την εικόνα», να έγιναν χθες καρατομήσεις;
Και αν αυτές δεν έγιναν στη βάση κάποιου πορίσματος αλλά για λόγους πολιτικής ευθιξίας, γιατί δεν έγιναν εγκαίρως αλλά έγιναν τώρα, κατόπιν εορτής;
Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στα χείλη ακόμα και των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που από σήμερα θα μπορούν να μιλάνε στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα – καθώς ατύπως το εμπάργκο που είχε επιβάλει το Μαξίμου λαμβάνει τέλος – προηγουμένως όμως θα πρέπει να συνεννοούνται με το επικοινωνιακό επιτελείο…
Η απάντηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε απομακρύνσεις τώρα, εκ των υστέρων, επειδή τώρα αντιλήφθηκε ο ίδιος αλλά και οι επιτελείς του ότι στην εθνική θλίψη για τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι έχει προστεθεί και η εθνική οργή όλων των Ελλήνων πολιτών επειδή είδαν την κυβέρνηση να προσπαθεί με διάφορα κόλπα, μισές αλήθειες και ψέματα να τους παραπλανήσει από την πρώτη στιγμή, όταν ακόμα οι στάχτες στο Μάτι σιγόκαιγαν, όταν ακόμα οι αρχές ταυτοποιούσαν νεκρούς και έψαχναν αγνοουμένους.
Τυπικά, η κυβέρνηση επιμένει ότι για την τραγωδία στο Μάτι και τους 90 νεκρούς – μέχρι χθες – βασικές αιτίες ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Επί της ουσίας όμως έχει ήδη αλλάξει γραμμή, προσπαθώντας να σώσει ό,τι μπορεί.
Τα όσα έγραψε χθες στο «Έθνος» ο Γιώργος Τσίπρας επιβεβαιώνουν τη νέα γραμμή. Αρχικά έγραψε «οφείλουμε μια συγγνώμη στους ανθρώπους των νεκρών και στην κοινωνία», καθώς αυτό ζητούσε η κοινωνία από την αρχή, μία συγγνώμη, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την εκστόμιζε.
Στη συνέχεια διευκρινίζει «μια συγγνώμη εκ μέρους του κράτους. Οχι γιατί φταίμε για το κράτος που παραλάβαμε. Αλλά γιατί είμαστε εμείς που το διαχειριζόμαστε τώρα. Και δεν έχουμε πείσει ακόμη ότι το παραλάβαμε για να το αλλάξουμε», για να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τους φανατικούς του οπαδούς ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στο παρελθόν δεν σταματά. Προκειμένου δε να ικανοποιήσει τα κομματικά ένστικτα σημειώνει ότι «δεν έχει καμιά σημασία που οι πραγματικοί υπεύθυνοι κουνούν τώρα και το δάχτυλο με περισσό θράσος, φανερώνοντας με τη στάση τους αδιαφορία για τους νεκρούς και την ανάγκη να εξαχθούν συμπεράσματα ουσίας».
Και στο τέλος αναφέρει ότι «οι δεκάδες νεκροί στο Μάτι οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ακραίο φαινόμενο και σε δομικές αδυναμίες που το μετέτρεψαν σε ανθρώπινη καταστροφή παρά σε κρίσιμα διαχειριστικά λάθη», ώστε οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση να πάρουν το μήνυμα ότι η αρχική γραμμή, αυτή των ακραίων φαινομένων, δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.
Στην ίδια γραμμή και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Real δεν ανέφερε λέξη για την απόφασή του να αναστείλει κατεδάφιση αυθαιρέτων ως υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, πλην, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό μέσα στις συγκεκριμένες πολύ ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες εκείνης της ημέρας. Η αναζήτηση των αιτίων και πιθανών ευθυνών, είτε μέσω της δικαστικής είτε και εκ παραλλήλου μέσω της υπηρεσιακής οδού, θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον νέο σχεδιασμό και ενδεχομένως θα επισημάνει λάθη και ευθύνες στην όλη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, με την πυρκαγιά στην εξέλιξή της να σαρώνει έναν πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό».
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχείρησε με συγκεκριμένες διαρροές να αποσυνδέσει την παραίτηση Τόσκα από τη διενέργεια ανασχηματισμού άμεσα, συντηρεί όμως κλίμα ανασχηματισμού και μάλιστα πριν από τη ΔΕΘ.
Ερωτήματα:
1. Με βάση ποιο πόρισμα αποδόθηκαν ευθύνες και καρατομήθηκαν οι αρχηγοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και απομακρύνεται ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας;
2. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν έλεγαν ότι δεν μπορούν να κόβονται κεφάλια εν θερμώ επειδή το θέλει η αντιπολίτευση που κοιτά να εκμεταλλευθεί πολιτικά την τραγωδία;
3. Κατέληξε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση σε κάποιο πόρισμα;
Διενήργησαν οι υπηρεσίες, ο κρατικός μηχανισμός κάποια έρευνα της οποίας το πόρισμα έχει στα χέρια του το Μαξίμου ή ο υπουργός Εσωτερικών που ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα;
Με ευχαριστίες… οι απομακρύνσεις
«Η αντιπολίτευση επιζητούσε μια παραίτηση για να την κραδαίνει ως πολιτικό λάφυρο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την παραίτηση του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Ο κ. Σκουρλέτης ευχαρίστησε χθες, με ανακοίνωσή του, τους απερχόμενους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος «για την προσήλωσή τους στο υπηρεσιακό καθήκον τους».
Λίγες ώρες πριν από την «καρατόμησή» τους τόνισε ότι θα καταλογισθούν οι όποιες ευθύνες όταν ολοκληρωθεί η αποτίμηση της όλης κατάστασης. Ανέφερε, δε, ότι εκτός από την απόδοση των ευθυνών, ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αναζητηθούν «οι βαθύτερες αιτίες, διαχρονικές και μη, που οδήγησαν σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό απωλειών και κατέστησαν αναποτελεσματικό τον οποιονδήποτε σχεδιασμό».
Κατά την παράδοση-παραλαβή των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι επιβάλλεται ανασχεδιασμός και ισχυροποίηση της Πολιτικής Προστασίας, υπό το πρίσμα και της κλιματικής αλλαγής, που «θα μας φέρνει αντιμέτωπους με ακραία φαινόμενα».
Ο παραιτηθείς Νίκος Τόσκας ξεκίνησε την ομιλία του με απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο και υποστήριξε ότι για λόγους συνείδησης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, υπηρέτησα επί 35 χρόνια την πατρίδα. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο. Δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα. Κληθήκαμε να διαχειρισθούμε τη μεταναστευτική κρίση. Φορούσα πάντα τη στολή και τιμώ τους ανθρώπους. Δώσαμε μάχες με την Αστυνομία, επενδύσαμε στις σχέσεις εμπιστοσύνης των Σωμάτων Ασφαλείας με τους πολίτες», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τόσκας.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε, επίσης:Προσοχή από Γ.Γ. Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Δευτέρα