Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πρόσφατες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είναι μόνον η πρώτη φάση και πως οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων θα συνεχιστούν και θα συνοδευτούν με δύο ακόμη αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις τιμές της αγοράς.
Ως απώτερο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξίσωσης ορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ οι απαραίτητες αλλαγές να έρθουν σε δύο δόσεις, η μία το 2019 και η δεύτερη το 2020. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι εκατοντάδες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια στις οποίες οι τιμές ζώνης διατηρήθηκαν και μετά την πρόσφατη τροποποίηση στο επίπεδο των 550-700 ευρώ.
Η κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους απέφυγε να ανάψει μεγάλες φωτιές στον φετινό ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε μικρές προσαρμογές της τάξεως των 50-100 ευρώ στις λαϊκές συνοικίες του Λεκανοπεδίου και τις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας.
Έτσι, μετέθεσε την «καυτή πατάτα» των αυξήσεων στην επόμενη κυβέρνηση που θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει το μεταμνημονιακό προαπαιτούμενο μέσω του νεοσύστατου «αυτοτελούς τμήματος εκτιμήσεων και προσδιορισμού αξιών ακινήτων» θα τροποποιήσει όλα τα βασικά κριτήρια που καθορίζουν την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου και όχι μόνο τις τιμές ζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι επίκεινται αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι πέραν της οριζόντιας αλλαγής που έγινε το 2016 ουσιαστικά παραμένουν σε εξωπραγματικά επίπεδα για περισσότερα από 10 χρόνια, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες στους εμπορικούς δρόμους και στους συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι επίσης αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής παλαιότητας σε ένα ακίνητο 50 ετών με ένα ακίνητο 26 ετών!
Πηγή: Isider
Διαβάστε, επίσης:ΕΝΦΙΑ: ”Φωτιά” τα εκκαθαριστικά που έρχονται το Σεπτέμβριο