Τα πραγματικά θύματα από μια φυσική καταστροφή είναι πολύ περισσότερα από τα επίσημα

Τα επίσημα θύματα του τυφώνα «Μαρία», ενός τροπικού κυκλώνα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, είναι 64. Όμως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, στην πραγματικότητα τα θύματα της φυσικής καταστροφής μπορεί να φθάνουν τα 1.139.

Πού οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά ανάμεσα στους δύο αριθμούς; Στο ότι, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου του Τέξας, συνήθως σε μια φυσική καταστροφή λαμβάνονται υπόψη μόνο τα άμεσα θύματα του φαινομένου και όχι τα έμμεσα, δηλαδή όσα θα πεθάνουν το επόμενο διάστημα από αιτίες σχετικές με το συμβάν. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου τυφώνα ως θύματα θεωρήθηκαν οι 64, των οποίων το πιστοποιητικό θανάτου ανέγραφε τον τυφώνα ως την αιτία του θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αλέξις Ραούλ Σάντος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (Journal of American Medical Association-JAMA), δήλωσαν ότι πέρα από όσους πεθαίνουν τη μέρα του περιστατικού, όπως συνέβη στον τυφώνα «Μαρία», υπάρχουν πρόσθετοι θάνατοι τους επόμενους μήνες, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να αποδοθούν στη φυσική καταστροφή.

Μόνο έτσι, όπως δήλωσε ο Σάντος, «θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα της πραγματικής ζημιάς και θα αποφύγουμε την επανάληψη της ιστορίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας, προκειμένου να αναθεωρήσουμε τα ισχύοντα πρωτόκολλα, τις πολιτικές και τις διαδικασίες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Πουέρτο Ρίκο ο τυφώνας Μαρία σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του (vid)

14 νεκροί, 1,2 εκατ. πληγέντες και ζημιές άνω των 120 δισ. δολαρίων από τον τυφώνα Ίρμα