Αυξημένη εμφανίζεται και η ζήτηση από πλευράς πελατών τραπεζών η οποία συνδέεται με δύο κυρίως δεδομένα.
Το πρώτο έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το οποίο απαιτείται και ίδια συμμετοχή των δικαιούχων, και το δεύτερο δεδομένο συναρτάται με τις ανακαινίσεις κατοικιών η διαμερισμάτων στις οποίες προβαίνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προσδοκώντας να τα εντάξουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnd ώστε να λαμβάνουν ικανοποιητικά μισθώματα.
Στο πλαίσιο αυτό όλες οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει την δέσμευση συγκεκριμένων ποσών για την χρηματοδότηση των επιμέρους τομέων της οικονομίας και έχουν δημιουργήσει στα καταστήματα και στην κεντρική διοίκηση τις υποδομές ώστε κάθε αίτημα για χρηματοδότηση να προχωρά με ταχύτητα.
Όπως πάντως επισημάνουν τραπεζικά στελέχη, οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κριτήρια για την χορήγηση δανείων θα τηρούνται με αυστηρότητα, σε σχέση με την εποχή πριν την κρίση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μεταξύ άλλων, για την χρηματοδότηση και την σωστή αξιολόγηση του πιστοληπτικού προφίλ κάθε υποψήφιου δανειολήπτη, εκτός από τα ανοίγματα που έχει στο τραπεζικό σύστημα και την συνεπή ή όχι αποπληρωμή τους, υπολογίζονται αυστηρά μόνον τα δηλωμένα εισοδήματα, ενώ καθοριστικό ρόλο έχει η ιδία συμμετοχή του πελάτη καθώς και η συνολική σχέση που διατηρεί με την τράπεζα του.
Ενθαρρυντικό στην προσπάθεια αυτή των τραπεζών για αύξηση των χρηματοδοτήσεων είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στον τομέα της λιανικής τραπεζικής για πρώτη φορά μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο που επικεντρώνεται στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της στεγαστικής πίστης.
Περισσότερες, εξάλλου, λεπτομέρειες για τις νέες χρηματοδοτήσεις στον τομέα της λιανικής τραπεζικής εκτιμάται ότι θα δοθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας με την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνων των τραπεζών.
Αναφορικά με την άλλη μεγάλη πρόκληση των τραπεζών, που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπογραμμίζουν ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα καθώς επιτυγχάνονται οι στόχοι, επισημαίνοντας πάντως ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι αυτή η μεγάλη πρόκληση έχει ακόμη συνέχεια και σκληρή προσπάθεια.
Διαβάστε, επίσης: Τ. Μέι: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι και το «τέλος του κόσμου»