H τουρκική λίρα υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι επανεξετάζει την αφορολόγητη πρόσβαση της Τουρκίας στην αγορά των ΗΠΑ, μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τουρκικές εισαγωγές ύψους περίπου 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ήρθε όταν η Άγκυρα επέβαλε δασμούς-αντίποινα στα προϊόντα των ΗΠΑ σε απάντηση των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τις διαφορές σε ό,τι αφορά την πολιτική της Συρίας καθώς και τη δίκη του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson στην Τουρκία, με αποτέλεσμα την ένταση του sell-off της λίρας. Αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η επανεξέταση αυτή δεν σχετίζεται με το θέμα του πάστορα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα προχωρήσει στο “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Τουρκία, κλιμακώνοντας τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών.
Το νόμισμα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του φέτος, έχοντας χτυπηθεί κυρίως από την ανησυχία σχετικά με τις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν για μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Σήμερα άγγιξε το ρεκόρ των 5,18 λιρών έναντι του δολαρίου.
“Το καλύτερο στοίχημα τώρα είναι να περιμένουμε περαιτέρω αδυναμία στη λίρα”, σημειώνει στο Reuters ο Per Hammarlund, στρατηγός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη SEB. “Η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά κατά την άποψή μου το sell-off θα συνεχιστεί και η λίρα θα σημειώσει περαιτέρω βουτιά”.
Η Nordea προειδοποίησε πριν μερικές ημέρες πως “η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να τεθεί “εκτός ελέγχου”.
Σύμφωνα με την Capital Economics, τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν για την Τουρκία και να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις όπως αυτές που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία το 2014. Δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και την εξάρτηση στην εξωτερική χρηματοδότηση, αυτό θα οδηγήσει σε βουτιά τις εισροές κεφαλαίου, σε νέα δραματική πτώση την λίρα και σε απότομη ύφεση την οικονομία. Ωστόσο, η Capital Economics αμφιβάλει ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν άμεσα σε κάτι τέτοιο. Η πηγή των εντάσεων είναι μικρή σε σύγκριση με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Και παρά την αντίθεση του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ, η υπόλοιπη αμερικανική κυβέρνηση θα ήταν απρόθυμη να λάβει μέτρα που θα έβλαπταν σοβαρά τις σχέσεις με ένα άλλο μέλος.
Ένας πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κλιμακωθούν είναι περισσότεροι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς και εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση, να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αλλά και με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πίεση να σταματήσουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η EBRDΑ, να δανείζουν στην Τουρκία (ψηφίστηκε νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία πριν μερικές ημέρες σχετικά με αυτό).
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Πηγή: capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ στην Τουρκία – Πλήγμα για τον τουρισμό της
Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν: Παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών υπουργών
Τουρκία: Απαράδεκτες οι αμερικανικές κυρώσεις με περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο