Πυροβολισμοί στη Λέρο: Φόβοι ότι πράκτορες της ΜΙΤ επανδρώνουν τα τουρκικά αλιευτικά

Δραματικές είναι για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, δίπλα σε Πάτμο, Λέρο και Αρκιούς, κλέβοντας τους φυσικούς πόρους και απαγορεύοντας με απειλές στους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν στον τόπο τους.

Τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή (12/08) κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου με απανωτούς πυροβολισμούς κατά Ελλήνων.

Οι πυροβολισμοί προήλθαν από τουρκικά αλιευτικά, ωστόσο είναι αμφίβολο αν στα αλιευτικά βρίσκονταν μόνο ψαράδες ή εκπαιδευμένοι άνδρες με σχέδιο κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως κατήγγειλαν οι Έλληνες ψαράδες, οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά δύο ελληνικών καϊκιών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς.
Διάχυτη πάντως είναι η αίσθηση πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν σοβαρό ένοπλο επεισόδιο, κάτι που το ανέφερε και ο Ελληνας ψαράς.
Όπως κατήγγειλαν οι αλιείς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, οι Τούρκοι που βρίσκονταν στην περιοχή, πυροβόλησαν προς το μέρος τους, τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι πυροβολισμοί ήταν κατά ριπάς.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς, oι υπόλοιποι ήταν κατά βολή. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο ψαράς Λευτέρης Γιαννούκας, που βρισκόταν στο ένα αλιευτικό.

«Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», τόνισε με τη σειρά του και ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

Διαβάστε, επίσης:Guardian: Η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου, θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη παρακολούθηση ενώ έρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων