Τζαβάρας: “Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι ένα έγκλημα”

“Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι ένα έγκλημα”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

“Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι ένα έγκλημα, που θα αποτελέσει αιώνιο στίγμα για την αριστερή διακυβέρνηση αυτού του τόπου και κυρίως είναι ένα έγκλημα, για το οποίο θα πρέπει η Δικαιοσύνη, υπεύθυνα, να δώσει την κάθαρση που ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο και τραγικό συμβάν, όπου έχασαν τη ζωή τους 94 και πλέον άνθρωποι. Αν και ακούω από πολλές πλευρές ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποκρυβεί αριθμός αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους. Θα το δούμε όμως αυτό” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

“Στην Εύβοια είδαμε να υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα για αντιμετώπιση της καταστροφής και είδαμε κι έναν Περιφερειάρχη να είναι από την πρώτη στιγμή επιτόπου όπως και όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Είδαμε ένα χωριό οργανωμένο και προληπτικά να εκκενώνεται. Εδώ φαίνεται το πόσο λάθος είναι η κυβέρνηση, όταν προσπαθεί στα αποκαΐδια του οικισμού στο Μάτι να βρει δικαιολογίες και λόγια που δεν στέκουν ούτε αντέχουν σε καμία αλήθεια και σε καμία πραγματικότητα” σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

“Όταν ήδη έχει πάθει το σοκ ο κρατικός μηχανισμός, που ήταν εν διαλύσει στην περίπτωση της πυρκαγιάς στον Βουτζά, στην Καλλιτεχνούπολη και στο Μάτι, διαπιστώθηκε ότι όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική καθοδήγηση” επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Είπε ακόμα πως μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, “φάνηκε η γύμνια αυτής της κυβέρνησης, η ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών να κάνουν πράγματα, που ήταν σχεδιασμένα και αποφασισμένα, που με κοινές αποφάσεις τους από τον Μάιο του 2018 οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν καταστρώσει”.

“Αυτή η ανικανότητα να ανταποκριθούν στην εκπλήρωση ήδη προδιαγεγραμμένων, συγκεκριμένων, ορισμένων υποχρεώσεων πολιτικής προστασίας, αυτό δείχνει ότι το κράτος υπό τη σημερινή κυβέρνηση έχει διαλυθεί και ότι αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς δεν μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο. Μπορούμε να μιλάμε για ένα κενό κυβερνητικής εξουσίας”, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τζαβάρας είπε ακόμα “δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα (η παρούσα κυβέρνηση) να κυβερνάει έναν τόπο τον οποίο οδήγησε σε αυτή την εθνική τραγωδία” και υπογράμμισε πως “οι εκλογές θα έρθουν να δώσουν μια διέξοδο που θα είναι λυτρωτική -αν θέλετε- και για την ίδια την κυβέρνηση γιατί από εδώ και πέρα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, δεν δικαιούται να πιστεύει ότι μια τέτοια κυβέρνηση αξίζει να κυβερνάει έναν τόπο με τέτοιες δυσκολίες, σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις”.

Σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι και τον ρόλο που έπαιξε στην τραγωδία, ο κ. Τζαβάρας σχολίασε: “Όταν λέμε πολιτική προστασία εννοούμε την οργανωμένη παρέμβαση του κράτους μέσα σε ιστορικά διαμορφωμένες συνθήκες να σώζει ζωές πολιτών. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Και η αυθαίρετη δόμηση και η κλιματική αλλαγή ήταν δεδομένα, πάνω στα οποία θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί η πολιτική προστασία. Άρα το να έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός και όλοι αυτοί και να επικαλούνται αυτού του είδους τις καταστάσεις για να δικαιολογήσουν εγκληματικές ενέργειες, αυτό ούτε τους τιμά αλλά κυρίως προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Είναι μια αψυχολόγητη, γελοία κατάσταση, μέσα στα αποκαΐδια μιας εθνικής τραγωδίας, να προσπαθεί η κυβέρνηση να κατεβάσει το επίπεδο του πολιτικού, δημοσίου διαλόγου με αυτού του είδους τα επιχειρήματα”.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, “υπάρχει ζήτημα μεγάλο” και “θα πρέπει ο πρωθυπουργός, ευθαρσώς, από τη στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να έχει την τόλμη και να πει ‘παραιτούμαι’ και δίνω διέξοδο στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το να προκηρυχθούν εκλογές και να αποφασίσει ο λαός ποιος έχει και ποιος δεν έχει την ευθύνη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαύρη τρύπα 89 εκατ. ευρώ βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Σπίρτζης: «φταίω γιατί δεν ολοκλήρωσα των χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό”

Κωνσταντοπούλου στις Αντιπαραθέσεις: Ποινικό το έγκλημα στο Μάτι – Αφέθηκαν να καούν ζωντανοί (Βίντεο)