LeMonde: «Ευρώ: Η πικρή Οδύσσεια της Ελλάδας»

Στην ηλεκτρονική σελίδα της Le Monde δημοσιεύεται κύριο άρθρο με τίτλο: «Ευρώ: Η πικρή Οδύσσεια της Ελλάδας». Σύμφωνα με το άρθρο:

Ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε την Ιθάκη για να χαιρετίσει, την Τρίτη 21 Αυγούστου, την «απελευθέρωση» της Ελλάδας από το επώδυνο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, από το οποίο εξαρτιόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όπως ο Οδυσσέας επέστρεψε στο νησί του μετά από τον Τρωικό Πόλεμο και τις δεκαετείς περιπέτειές του, έτσι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιχείρησε να προσδώσει ένα νικηφόρο τόνο σε αυτή «τη σύγχρονη Οδύσσεια». «Σήμερα, η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη μοίρα της στα χέρια της», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Μια νέα εποχή» εγκαινιάζεται.

Ο Έλληνας ηγέτης έχει τους λόγους του να θέλει να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κεφάλαιο. Έχοντας εκλεγεί το 2015, βάσει ενός προγράμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς και με την υπόσχεση να θέσει τέλος στην εξωτερική οικονομική βοήθεια, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ., έπρεπε να κάνει μεταστροφή και να αποδεχτεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δρακόντειου χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας του και η έξοδός της από το ευρώ. Μετά από τρία προγράμματα διάσωσης, 289 δισεκατομμύρια ευρώ και οκτώ χρόνια επιτήρησης και λιτότητας, η Αθήνα θα είναι εκ νέου σε θέση να απευθυνθεί στις αγορές. Μετά από χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει, σήμερα, λίγο καλύτερα. Η ανάπτυξη, στην οποία επέστρεψε το 2017, αναμένεται να αγγίξει το 2% φέτος. Το ποσοστό ανεργίας, που είχε φτάσει το 27%, έπεσε κάτω από το 20%.

Μακριά από την Ιθάκη, οι ηγέτες της Ε.Ε. εξέφρασαν και αυτοί την ικανοποίησή τους για τη χειραφέτηση της Ελλάδας από τη στενή οικονομική της εποπτεία. Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ευρωζώνη, η οποία δεν είχε ποτέ πριν αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιας βαρύτητας, για την οποία εξάλλου, δεν ήταν προετοιμασμένη: η χρεοκοπία και το χάος που θα ακολουθούσαν τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους πιστωτές της, το ευρώ δεν κατέρρευσε και οι Έλληνες κατάφεραν να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης, όπως το επιθυμούσαν. Ποτέ πριν η Ευρώπη δεν δέσμευσε τόσα ποσά για να διασώσει την οικονομία ενός κράτους-μέλους. Το Grexit δεν έλαβε χώρα ποτέ.

Ωστόσο, η διάθεση δεν είναι εορταστική, ούτε στην Αθήνα, ούτε στις Βρυξέλλες. Πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε; Το κόστος για τους Έλληνες ήταν τεράστιο. Πολύ σπάνια έχει φτωχύνει μια χώρα τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%. Η ανεργία έσπρωξε μισό εκατομμύριο Έλληνες στη μετανάστευση. Περίπου 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν. Η Δημόσια Διοίκηση παραμένει ανεπαρκής, το σύστημα Υγείας κατεστραμμένο.

Παρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της χώρας, δεν έχουν επιλυθεί. Η διαφθορά παραμένει μια μάστιγα, το χρέος είναι δυσανάλογο. Το ζήτημα του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας παραμένει αναπάντητο. Ο πολιτικός ορίζοντας δεν είναι ξεκάθαρος: Αν η Ευρώπη χαιρετίζει το ρεαλισμό του Αλέξη Τσίπρα, εκείνος βγαίνει αποδυναμωμένος από την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών στην Αθήνα, όπου περίπου 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους, τον περασμένο Ιούλιο. Τέλος, το τέλος της εποπτείας είναι αρκούντως συμβολικό: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπόκειται σε «ενισχυμένη επιτήρηση».

Όσο για την Ε.Ε., αυτό το νέο ελληνικό κεφάλαιο πρέπει να αποτελέσει για εκείνη ευκαιρία για μια σοβαρή επανεξέταση συνείδησης. Η Ελλάδα πλήρωσε τις αποτυχίες μιας ελλιπούς νομισματικής πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ερμηνεύουν όλοι με τον ίδιο τρόπο αυτήν την τραγική δοκιμασία. Θα ήταν καλό, ωστόσο να λάβουν κάποια διδάγματα μια για πάντα, ώστε να μην ξαφνιαστούν με την επόμενη κρίση που θα ξεσπάσει, όταν η Ιταλία αρχίσει αν αμφισβητεί τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Διαβάστε, επίσης: Γ.Πιτσιλής στη BILD: «Εμείς, οι Έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε!»