Reuters: Τρομακτικές προκλήσεις για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο αντιμετωπίζοντας τρομακτικές προκλήσεις» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του πρακτορείου Reuters από την Αθήνα. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο μνημόνιό της στις 20 Αυγούστου και ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να δανείζεται ξανά στις διεθνείς αγορές μετά από μία σχεδόν εννιαετή κρίση χρέους που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά ένα τέταρτο και την ανάγκασε με επιβάλλει επώδυνα μέτρα λιτότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Reuters.

Μετά το μνημόνιο, υπενθυμίζει το Reuters, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα -εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους- 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% έως το 2060.

«Ενόσω η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν – οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια “κόκκινων” δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Ωστόσο, το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά – στο 19,5% από το ανώτατο επίπεδο του σχεδόν 28%».

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου με έναν αυξημένο ετήσιο ρυθμό 2,3%, μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη αποκτά δυναμική, με τη βοήθεια των καθαρών εξαγωγών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για φέτος. Παραμένει, ωστόσο, ο σκεπτικισμός, μεταξύ άλλων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης στο 2% φέτος και το 2,4% το 2019, αλλά αναφέρει ότι “οι εξωτερικοί και εγχώριοι κίνδυνοι είναι καθοδικοί”».

Η ελάφρυνση του χρέους, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, που προβλέπει την επέκταση των περιόδων αποπληρωμής ορισμένων δανείων και την ελάφρυνση του βάρους των επιτοκίων άλλων, σε συνδυασμό με ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας 24 δισεκ. ευρώ, θα βοηθήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα και θα διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνει το Reuters. To ΔΝΤ, όμως, λέει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει αβέβαιη και ότι χρειάζεται μία «ρεαλιστική» αναθεώρηση των υποθέσεων για τους στόχους που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα και την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτει το δημοσίευμα.

«Δεν βλέπω λόγο για πανηγυρισμούς για την έξοδό μας από το μνημόνιο, διότι… μπορείτε να βγαίνουμε έξω από το τηγάνι και να πέφτουμε μέσα στη φωτιά» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters, ο Θάνος Βερέμης, επίτιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεζουμιστεί στους φόρους είναι απολύτως απορροφημένοι στο να πληρώνουν τον εφοριακό, με λίγα χρήματα στην άκρη για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των ελληνικών επιχειρήσεων» τονίζει.

Πηγή: Skai.gr

Διαβάστε, επίσης:Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Πάνω από 345 δις το χρέος