Αίτημα για αναβάθμιση των ερευνών με εφέτη ανακριτή για τη φωτιά στο Μάτι

Να συγκληθεί η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών ζητά απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού – Να οριστεί για τις έρευνες, λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης, ζητά ειδικός εφέτης ανακριτής – Πού βρίσκονται σήμερα οι έρευνα για τη φονικότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών – Πότε αναμένονται οι πρώτες κλήσεις για εξηγήσεις σε υπόπτους.

Αίτημα στην Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας να οριστεί ειδικός εφέτης που θα αναλάβει, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, την έρευνα για το τις φταίει για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, υπέβαλε εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, όπως μεταδίδει το ΣΚΑΪ.

Η αίτηση για σύγκληση της Ολομέλειας υποβλήθηκε από τον Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος επικαλείται “τη σοβαρότητα του θέματος” καθώς και την “πρόδηλη αδράνεια και τις παραλείψεις των υπευθύνων” όπως αναφέρει, ενώ τονίζει μεταξύ άλλων, πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία “προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι δια Νόμου αντί να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα και αποδέχθηκαν έτσι τον ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς και την από αυτή διακινδύνευση της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων”.

Αν η αίτηση γίνει δεκτή, τότε η έρευνα για τη φονικότερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών, θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, όπου κατά το νόμο, ανατίθενται μείζονος σημασίας υποθέσεις.

Πάντως, προς το παρόν η έρευνα βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων εισαγγελικών λειτουργών, του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου και της αντεισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων και αναμένουν το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, την οποία έχουν αναθέσει σε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Μόλις αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς το σύνολο των στοιχείων, θα κληθούν, εκτιμάται ώς τα τέλη του μήνα, οι πρώτοι υπεύθυνοι για εξηγήσεις, δηλαδή θα βρεθούν στον προθάλαμο της απόδοσης ευθυνών και άσκησης ποινικών διώξεων.

Ωστόσο, από τα μέχρι τούδε στοιχεία των ερευνών της εισαγγελικής αρχής, πληροφορίες κατατείνουν στο ότι οι διώξεις που θα ασκηθούν θα είναι προσωπικές και θα αφορούν στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ και Πολιτική Προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάτι: Ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα»

Στους 97 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι – Υπέκυψε εγκαυματίας στο Θριάσιο

Είπαν ψέματα για τη φωτιά και τους νεκρούς στο Μάτι