Βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία: Η ακροδεξιά θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο

Ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο στη Σουηδία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου;

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ουλφ Μπέρελντ, «είναι δύσκολο να καταλήξουμε στο πιο πιθανό σενάριο» καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία των ψήφων, με την ακροδεξιά να εμφανίζεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

«Καλύτερα πρέπει να αναζητήσουμε τα λιγότερα απίθανα σενάρια», εκτίμησε.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα η επόμενη κυβέρνηση της Σουηδίας θα είναι μειοψηφίας και ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών εκτιμάται αυξημένος καθώς κάποιοι οικονομολόγοι και πολιτικοί ηγέτες φοβούνται ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης.

– Μια κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Λεβέν, αν και αποδυναμωμένη και χωρίς πλειοψηφία, είναι η έκβαση που θεωρούν πιο πιθανή οι αναλυτές.

– Ο επικεφαλής των συντηρητικών Ουλφ Κρίστερσον είναι έτοιμος να προτείνει μια εναλλακτική. Παρά τις διαφωνίες τους στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής τα κόμματα της Ένωσης (συντηρητικοί, κεντρώοι, φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες), που ήταν στην εξουσία από το 2006 ως το 2014, έχουν συμφωνήσει να συγκυβερνήσουν.

– Σε περίπτωση αποτυχίας των δύο προηγούμενων σεναρίων, οι Σοσιαλδημοκράτες ίσως επιλέξουν το άνοιγμα καλώντας τους φιλελεύθερους και τους κεντρώους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο έλεος των μουσουλμάνων η Σουηδία: «Βοηθήστε μας…»

Ανεβαίνει η ακροδεξιά: Το AfD δεύτερο κόμμα στην Γερμανία

«Απόλυτη ταύτιση» Σαλβίνι – Ορμπάν για την παράνομη μετανάστευση