ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για εργασιακό, μισθούς και συντάξεις

288

Κυρίαρχα θέματα του πακέτου των παροχών  που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και των κλαδικών μέσω της υποχρεωτικής επέκτασης των συμβάσεων. Επίσης, ελάφρυνση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Αναλυτικά:

Εξετάζεται η εισφορά 20% επί του εισοδήματος υπέρ του κλάδου σύνταξης να μειωθεί στο 13.3% , ποσοστό που αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Η μειωμένη εισφορά που εξετάζεται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2019 δε θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα.

Επίσης, εξετάζεται η θέσπιση εκπτώσεων για τα εισοδήματα άνω των 18.000 που επιβαρύνονται υπέρμετρα. Για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 -30.000 μπορεί να ισχύει έκπτωση 5%, για εισόδημα 30.000 έως 40.000 7%.

Επιπλέον, παρέμβαση αναμένεται και στην περίπτωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης που οφείλουν να καταβάλλουν περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί. Ο ΕΦΚΑ για τεχνικούς λόγους δεν έχει καταφέρει να αναρτήσει τις πρόσθετες εισφορές, εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος ,με αποτέλεσμα η επιβάρυνση λόγω των αναδρομικών να είναι εξουθενωτική. Σύμφωνα με πληροφορίες , το υπουργείο σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες εισφορές (4% υπέρ εφάπαξ και 7% υπέρ επικουρικής) με ένα ενιαίο ποσό για όλους το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε δόσεις.

Αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου:

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα διαρκέσει 4 μήνες. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από τη νέα χρονιά χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Δηλαδή θα ισχύει και για τους νέους κάτω των 25 ετών παρά τις ενστάσεις που έχουν προβάλλει οι δανειστές. Η αύξηση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Αύξηση των κλαδικών μισθών:

Σε τροχιά αυξήσεων βρίσκονται ήδη 22.000 εργαζόμενοι μετά το «πράσινο φως» που έλαβαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για την επέκταση των συμβάσεων τους . Πρόκειται για 14.000 ξενοδοχουπαλλήλους του νομού Λασιθίου και του νομού Χανίων που δικαιούνται αύξηση έως 45%

– 7.000 εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού που δικαιούνται αυξήσεις από 40% έως και 150%.

– 400 υπαλλήλους σε μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις (ΔΝΕ) και 400 εργαζόμενους σε εταιρείες κρουαζιερόπλοιων μειώσεις στους μισθούς έως 20%.

Το σύνολο των εργαζόμενων που περιμένει στην ουρά για αυξήσεις ανέρχεται σε 200.000.

Διαβάστε, επίσης:Θεσσαλονίκη: Αυτό είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη 83η ΔΕΘ