Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους διαιωνίζει τις ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, στους δήμους έχει ζητήματα συνταγματικότητας και συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος.

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα διαιωνίσει τις ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους, καθώς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα «ακριβά» προάστια διαφέρουν σημαντικά από τις «λαϊκές» περιοχές.

Σε περίπτωση τώρα που τα κονδύλια από τον φόρο ακινήτων εισπράττονται απευθείας από τους δήμους αυτό θα οδηγήσει σε δήμους δύο ταχυτήτων τους πλούσιους (με σημαντικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ) και τους φτωχούς (ακίνητα με χαμηλές αντικειμενικές αξίες και άρα με λιγότερο ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση «δεν είναι πρόθεσή μας να αμφισβητήσουμε την “πνευματική ιδιοκτησία” του κ. Μητσοτάκη επί του ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ήταν διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά, που εμπνεύστηκε και επέβαλε το συγκεκριμένο φόρο. Οι θέσεις, όμως, που εξήγγειλε στη συνέντευξη τύπου αποτελούν μία ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους».

«Ευτυχώς, ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης γνωρίζει ότι, με τον “Κλεισθένη Ι”, έχουν ήδη θεσπιστεί νέα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που διαμορφώνουν όρους δικαιοσύνης στη χρηματοδότηση των Δήμων (λαμβάνοντας λ.χ. υπ’ όψη τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, τις υποδομές, το τοπικό ΑΕΠ, την τοπική ανεργία κ.α.)», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης «η πολιτική της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες από τον κ. Μητσοτάκη, συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Συνδυάζει την οικονομική αφαίμαξη των δήμων μέσω της μείωσης της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με τη διατήρηση του κανόνα “1 προς 5” για τις προσλήψεις στο δημόσιο που φανατικά υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ιδιωτικοποίηση μέσα από την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιώτες.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε πως «οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη περί ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Στη λογική της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν πολίτες αλλά πελάτες που θα απολαμβάνουν τόσες υπηρεσίες όσες αντέχει η τσέπη τους».

Διαβάστε, επίσης:Προ των πυλών τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ. Τί να προσέξετε