Θλιβερή επέτειος: Πέρασαν 29 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου του 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Η στυγερή δολοφονία γίνεται στην “καρδιά” της Αθήνας και συγκεκριμένα στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου, όπου στεγάζονταν το γραφείο του.

Η μαφιόζικη εκτέλεση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο πανελλήνιο και βρίσκονταν στην επικαιρότητα για πολύ καιρό, με την οικογένεια του δημοσιογράφου και πολιτικού να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ήταν σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία γνώρισε στο Μόναχο με τον γάμο τους να γίνεται το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά.Την Αλεξία και τον Κώστα, τον σημερινό περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Η σημερινή αποτελεί ημέρα μνήμης για τους συγγενείς του Παύλου Μπακογιάννη, με τους στενούς του ανθρώπους να στέλνουν τα μηνύματά τους μέσω των social media.
Ο Μπακογιάννης κηδεύτηκε στο Καρπενήσι στις 29 Σεπτεμβρίου 1989, παρουσία πλήθους κόσμου, που φώναζε συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

Ποιος ήταν:

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπα – Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Γυμνάσιο πήγε στο Θέρμο Τριχωνίδας, για ένα χρόνο στο Καρπενήσι (1950) και το τελείωσε στην Πάτρα στο Β’ Γυμνάσιο Πατρών. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την Deutsche Welle και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.
Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε εκδότης – διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μητσοτάκη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Διαβάστε,επίσης:Φίλης:»δεν αποκλείω να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές. Το Μάιο θα είναι και οι αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές»