Ξεκινάει η «Βραδιά του Ερευνητή» στην Αθήνα και άλλες οκτώ πόλεις

Για μια ακόμη χρονιά θα γιορτασθεί στη χώρα μας -όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- η «Βραδιά του Ερευνητή», με στόχο μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν καλύτερα το έργο των επιστημόνων. Είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στοχεύει να αναδείξει το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο των ερευνητών, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του.

Φέτος η κεντρική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, θα διοργανωθεί από τον «Δημόκριτο» την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00 έως τις 24:00, με κεντρικό θέμα «Η Επιστήμη σε προ(σ)καλεί».

Στην Αθήνα εκδήλωση, για πέμπτη συνεχή χρονιά και με ελεύθερη επίσης είσοδο, θα διοργανώσει την ίδια μέρα και το ΕΜΠ στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων (17:00-24:00). Θα προβληθούν καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από περισσότερες από 130 ερευνητικές ομάδες και Πανεπιστημιακά Μουσεία. Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν επίσης δρώμενα, διαγωνισμοί φωτογραφίας, ζωγραφικής και κειμένου με εκπλήξεις και πολλά δώρα και το καθιερωμένο Κυνήγι Θησαυρού, με φετινό θέμα «Στα χνάρια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ τη βραδιά θα πλαισιώνουν η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ.

Θα έχουν προηγηθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις από άλλα ερευνητικά κέντρα, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις στις 28 Σεπτεμβρίου θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο. Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, το Αστεροσκοπείο Αθηνών θα διοργανώσει μαγευτικές αστροπαρατηρήσεις του αττικού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, καθώς και από φορητά τηλεσκόπια στον εξωτερικό χώρο του αστεροσκοπείου (20:30 – 23:30). Η Σελήνη, ο Άρης και ο Κρόνος αναμένεται να προεξάρχουν στο νυχτερινό ουρανό.

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, η ομάδα Sci-Co θα επαναλάβει στο Αττικό Μετρό τη δράση Mind the Lab, που περιλαμβάνει επιστημονικά πειράματα, τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες (από τις 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ). Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 το πρωί και έπειτα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα ξεναγήσει μαθητές σχολείων στους φιλόξενους χώρους του και θα τους μυήσει στα μυστικά της επιστήμης (ύστερα από σχετική κράτηση).

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» σε συνεργασία με την «Ελευσίνα 2021», διοργανώνουν εκδήλωση στο Παλαιό Αναψυκτήριο της παραλίας της Ελευσίνας, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου (18:00-22:00). Η καλλιτεχνική ιδέα βασίζεται στη «Μετάβαση στην EUphoria» και ο συνδυασμός της με την ψηφιακή επιστήμη και τεχνολογία θα είναι η έκπληξη της βραδιάς.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ της Θεσσαλονίκης, θα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό στην έκθεση «ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία, μία συναρπαστική έκθεση: Από τη Διόπτρα του Ήρωνα και τον Υδραυλικό Τηλέγραφο, μέχρι τον Παρθενώνα και το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο» (18:00-21:00).

Ο «Δημόκριτος» θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα για να διοργανώσει στο Πνευματικό Κέντρο, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου (09:00-14:00), σχολικά προγράμματα, όπου οι μαθητές θα πειραματιστούν στη Χημεία και Βιολογία, θα προγραμματίσουν ρομπότ, θα χτίσουν υλικά με μόρια και θα μάθουν για τον Δημόκριτο. Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, η 4η Ημερίδα Μεταδιδακτορικών και Μεταπτυχιακών φοιτητών πάνω στις εξελίξεις της Βιοϊατρικής Έρευνας, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές και στο ευρύ κοινό, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών τους και θα κλείσει με πάρτι και ζυθοποσία στον κήπο του.

Η Βραδιά του Ερευνητή πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά σε όλη την ΕΕ και οι δράσεις της χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Sklodowska-Curie του «Ορίζοντα 2020». Το 2017 περισσότεροι από 1,1 εκατ. πολίτες και 21.000 ερευνητές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις σε όλες τις ελληνικές πόλεις υπάρχουν στη διεύθυνση: http://renathens.gr/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστήμη χωρίς σύνορα: Το Athens Science Festival επέστρεψε στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε αστεροειδής ή κομήτης από άλλο ηλιακό σύστημα

Η επιστήμη μίλησε: Σε 13 χρόνια δεν θα κάνουμε πια… σεξ!