«Πράσινο φως» για την αναστήλωση του Ναού του Απόλλωνα στη Δήλο

Μια μελέτη η οποία, μόλις υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει ένα νέο κορυφαίο τοπόσημο στη Δήλο, πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που συνεδρίασε πρόσφατα. Πρόκειται για την αρχιτεκτονική προμελέτη μερικής αποκατάστασης και αναστήλωσης του Ναού του Απόλλωνα -το βασικό μνημείο του δηλιακού ιερού-, την οποία πραγματοποίησε το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων.

«Είναι η πρώτη επέμβαση στο Ιερό της Δήλου και μάλιστα στο πιο σημαντικό μνημείο, που είναι ο Ναός του Απόλλωνα. Στο νησί του Απόλλωνα επιτέλους θα υπάρχει αναγνωρίσιμος ο Ναός του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων και μέλος του ΚΑΣ, Δημήτρης Αθανασούλης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το μνημείο «σήμερα είναι απλώς τα θεμέλια, αλλά μετά την αναστήλωση θα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον Ναό του Απόλλωνα στο ιερό της Δήλου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δημιουργούμε ένα νέο κορυφαίο τοπόσημο στο νησί», επεσήμανε.

Η αναστήλωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση των βάσεων από 11 κίονες, την αναστήλωση ενός ολόκληρου κίονα που κείται στο έδαφος με το κιονόκρανό του, την τοποθέτηση ενός σπονδύλου κίονα στην πρόσταση του πρόναου του κυρίως ναού και δειγματική ανασύσταση του θριγκού. «Αυτή είναι η πρώτη φάση, γιατί το υλικό που υπάρχει από την αναδομή, τις κιονοστοιχίες, τον θριγκό, τα επιστήλια και από αλλού είναι πολύ μεγάλο. Σε αυτή τη φάση προχωράμε σε μια πρώτη αναστήλωση, η οποία δεν θα είναι πλήρης, αλλά αρκετά ικανοποιητική. Το μνημείο θα αποκτήσει τρίτη διάσταση, που είναι επίσης πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Αθανασούλης.

Το έργο, που θα ξεκινήσει λογικά την άνοιξη, αφού πρώτα ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, δεν είναι το μόνο που υλοποιείται στη Δήλο. «Είναι ένα από τα υποέργα του ΕΣΠΑ. Τα άλλα είναι, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της μεγαλύτερης ιδιωτικής οικίας του Διονύσου και η δημιουργία μουσειακού πυρήνα εκεί, ο σχεδιασμός διαδρομών στο ιερό, η συντήρηση και ο ευπρεπισμός των μουσειακών εκθέσεων στο Μουσείο», ανέφερε ο κ. Αθανασούλης, συμπληρώνοντας ότι η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο «βλέπουμε την αρχαία πόλη ως πόλη». «Έχουμε μια συνολική προσέγγιση της Δήλου και κάθε επέμβαση εντάσσεται μέσα σε αυτό το γενικό σχέδιο», κατέληξε.

Η Δήλος είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, εγγεγραμμένος στον κατάλογο της UNESCO με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους γοητευτικότερους ερειπιώνες της Μεσογείου, καθώς ολόκληρο το νησί καλύπτεται από εξαιρετικής διατήρησης κτήρια, με μοναδικά ψηφιδωτά, γλυπτά και κινητά ευρήματα που φυλάσσονται στο μουσείο της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη ανακάλυψη στη Δήλο – Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι

Φωτογραφικό πανόραμα των γαλλικών αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο

Εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας μπροστά σε εμβληματικές ελληνικές αρχαιότητες