Σε συστράτευση στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί τον Όρμπαν ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας

Ο αυστριακός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού Kόμματος των Ελευθέρων (FPO), πρότεινε τη Δευτέρα την εγκαθίδρυση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα Συμμαχία Νέων Δημοκρατών (FIDESZ) του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Προσκαλώ με ικανοποίηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του, το Φίντες, να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», ανήγγειλε ο Στράχε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο Στράχε και άλλα μέλη του FPΟ, όπως και ο Όρμπαν, τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης πολύ πιο σκληρής γραμμής έναντι των λαθρομεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη. Όμως το FPΟ ανήκει σήμερα στην πολιτική ομάδα της άκρας δεξιάς, την Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών, ενώ το Φίντες του Όρμπαν σε εκείνη της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μαζί με τις παρατάξεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ ή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Στράχε – το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον δεξιό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς – έτεινε το χέρι στον Όρμπαν την προηγουμένη μιας ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στο ΕΚ για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσουν για την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 για τον σεβασμό του κράτους του δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας. Αυτού του είδους η διαδικασία δεν έχει κινηθεί παρά μόλις μία φορά μέχρι σήμερα, σε βάρος της Πολωνίας τον Δεκέμβριο. Ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Η συζήτηση για το θέμα είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Στρασβούργο και η ψηφοφορία αύριο Τετάρτη.

Η πολιτική του Όρμπαν έχει διχάσει την Ευρώπη. Τα αριστερά και τα κεντρώα κόμματα βάλλουν κατά του Όρμπαν, επαινείται όμως από τα αντιμεταναστευτικά, ευρωσκεπτικιστικά και δεξιά ή ακροδεξιά κόμματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Όρμπαν. Οι δυο τους συναντήθηκαν τον Αύγουστο για να συμφωνήσουν σε ένα προγραμματικό κείμενο, το κυρίαρχο στοιχείο του οποίου είναι η εχθρική στάση έναντι των μεταναστών, ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2019.

Ο Σαλβίνι εξάλλου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε πως συζητάει με τον Όρμπαν σχέδια για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος της δεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Ούγγροι στηρίζουν την εθνική πολιτική του Ορμπάν και η ΕΕ τρέμει

Ορμπάν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Σόρος για τους μετανάστες

Νέο «όχι» Σαλβίνι σε πλοίο ΜΚΟ: Να ξεχάσουν ότι μπορεί να φτάσουν σε ιταλικό λιμάνι