Στα Σκόπια η Άνγκελα Μέρκελ ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος

Στα Σκόπια αναμένεται η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας, όπως έχει προαναγγείλει, να σχηματίσει η ίδια εντύπωση για το επικείμενο δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας, που θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα.

«Η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», τονίζοντας ότι η κυρία Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».
Χθες, από τη γειτονική χώρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ήταν πολύ θετικό αν στο δημοψήφισμα υπάρξει υψηλή συμμετοχή και θετική έκβαση.»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων, με αφορμή την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, στη γειτονική χώρα, σημείωσε πως μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.

«Έχω λόγους να το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για την περιοχή και για την ΕΕ» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, τόνισε πως η Αυστρία έπαιξε τον δικό της ρόλο στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, καθώς η Βιέννη φιλοξένησε σημαντικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Στην Βιέννη γράφτηκε ιστορία», σημείωσε ο Ζάεφ και υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει την πόρτα για την πλήρη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε, επίσης:Μ. Βέμπερ: Οι πολίτες δικαίως ζητάνε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση