Τέλος στα πλοία των ΜΚΟ στη Μεσόγειο για τη διάσωση λαθρομεταναστών

Στη σταδιακή εγκατάλειψη των επιχειρήσεων διάσωσης λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο από τα πλοία των ΜΚΟ και στις αιτίες που την προκάλεσαν, αναφέρεται η γαλλική Liberation.

Μετά την ανακοίνωση και του Παναμά ότι θα αποσύρει τη σημαία του από το πλοίο Aquarius, αυτό θα είναι το τελευταίο που θα υποχρεωθεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο μόλις επιστρέψει στο λιμάνι, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Το 2014 περίπου 20 πλοία διέσχιζαν εναλλάξ τη θάλασσα κατά μήκος των ακτών της Λιβύης και στο Αιγαίο. Την άνοιξη του 2017, 10 πλοία ΜΚΟ επιχειρούσαν συγχρόνως στη Μεσόγειο.

Οι ΜΚΟ που λειτουργούσαν τα πλοία αυτά προβάλλουν διάφορους λόγους για την εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων τους: την έλλειψη πόρων για το Lifeboat, ακατάλληλες πολιτικές υποδοχής και στις δύο πλευρές της Μεσογείου, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή τη Save the Children, πίεση από τις ιταλικές αρχές σύμφωνα με τη Jugend Rettet ή από τις μαλτέζικες, σύμφωνα με τις Sea Watch και Sea Eye.

Γενικά όλες οι οργανώσεις εκφράζουν τη λύπη τους για την “ποινικοποίηση” των δραστηριοτήτων τους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες τις κατηγορούν ότι παίζουν το παιχνίδι των διακινητών. Η ΕΕ προτιμά να χρηματοδοτεί τους ακτοφύλακες της Λιβύης, παρά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη χώρα αυτή κατά των μεταναστών από την υπόλοιπη Αφρική.

Το άρθρο της Liberation αναφέρεται στη συνέχεια λεπτομερώς στο ιστορικό κάθε πλοίου και στον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που διέσωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλείνει τα λιμάνια η Ιταλία! Δεν δέχεται πλοίο με 629 μετανάστες

Νέο όχι της Ιταλίας σε πλοίο μιας ΜΚΟ που μεταφέρει λαθρομετανάστες

Λέσβος: ΜΚΟ, Εθελοντές, Frontex και Λιμενικό για την υποδοχή λέμβου με λαθρομετανάστες! (Βίντεο)

Ελληνική Αστυνομία: Πώς γίνονται οι μπίζνες των ΜΚΟ με παράνομους μετανάστες στη Μυτιλήνη