Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: “Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε τη σταθερότητα των τιμών”

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Reuters, υπερασπιζόμενος έναν θεσμό που δεν έχει αυξήσει το βασικό του επιτόκιο εδώ και τρεις μήνες παρά τη νομισματική κρίση στη χώρα.

Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει ξανά στις 13 Σεπτεμβρίου για να ορίσει τα επιτόκιά της, αφού στην προηγούμενη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου είχε αποφασίσει να τα έχει διατηρήσει σταθερά.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών και ότι θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο και κατά 17,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από το 2003, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Tuik).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» σε συντονισμό με κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα.

Επίσης ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μετά την επανεκλογή τον Ιούνιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ευρείες εξουσίες η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της χώρας συντονίζονται στενά, ενισχύοντας τη δράση της Τράπεζας.

Μέχρι στιγμής φέτος η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με το δολάριο, μια τάση που ενισχύθηκε τον Αύγουστο καθώς παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει υπάρξει ίσως πιο ανεξάρτητη από αυτές άλλων χωρών και θα συνεχίσει να είναι αυτή την περίοδο λαμβάνοντας μέτρα για να συνεχιστεί η ανεξαρτησία της», τόνισε ο Αλμπαϊράκ.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank με το Ιράν αμερικανική δικηγορική εταιρεία που έχει προσλάβει η Τουρκία απεφάνθη ότι δεν παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις, επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν αναμένει την επιβολή προστίμου στην τράπεζα.

Η δικηγορική εταιρεία King and Spalding και η εταιρεία δεδομένων Exiger διεξήγαγαν έρευνα μετά την καταδίκη τον Μάιο ανώτερου στελέχους της Halkbank από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε 32 μήνες κάθειρξη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Η τουρκική λίρα ωστόσο,είναι γνωστό πως  δέχεται νέες πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έκαναν άλμα 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Στο 17,9% ο πληθωρισμός δεν υπερβαίνει απλώς τις προβλέψεις, αλλά κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2003.

Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τομέων τροφίμων και ενέργειας) σκαρφάλωσε στο 17,22%. Όσο για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,6% σε μηνιαία και 32,13% σε ετήσια βάση.

Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε τον Αύγουστο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, ο μεταποιητικός κλάδος. Η έρευνα της Markit έδειξε μάλιστα βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 46,4 από 49 μονάδες τον Ιούλιο.

Επιβράδυνση παρουσίασαν τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή, με την Markit να σημειώνει ότι η υποτίμηση της λίρας κατά περίπου 40% φέτος καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις συνθήκες επιβίωσης για τις μεταποιητικές βιομηχανίες, καθώς εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών. Αυτό το μαρτυρούν άλλωστε και τα προαναφερθέντα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.

Σήμερα, λίγο μετά τις 10.00, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά περίπου 2,7% στις 6,74 λίρες ανά δολάριο.

Διαβάστε, επίσης:Το Mνημόνιο τελείωσε, αλλά τα τουλάχιστον 49 προαπαιτούμενα… μένουν – Αναλυτικά