Επιφυλακτική για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η Deutsche Bank, σημειώνοντας σε ανάλυση της ότι “η πιθανότητα για μια ευχάριστη έκπληξη στην ανάκαμψη περιορίζεται από την απουσία μιας ισχυρής πιστωτικής η δημοσιονομικής ώθησης”.
“Η ελληνική οικονομία έχει γνωρίσει έξι διαδοχικά τρίμηνα θετικής ανάπτυξης και η ανεργία είναι πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2011”, αναφέρει η Deutsche Bank σε σημείωμα με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου.
Το ΔΝΤ και η Κομισιόν περιμένουν το ΑΕΠ να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% το 2018 και το 2019. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πιστωτική, δημοσιονομική ή εξωτερική ώθηση που επέτρεψε στην Ιρλανδία ή την ιβηρική χερσόνησο να εμφανίσουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, αναφέρει.
Στη δημοσιονομική πλευρά, η τράπεζα επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να δει έναν εξαιρετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης “ιδίως με τη νομισματική πολιτική να γίνεται σταδιακά λιγότερο υποστηρικτική”.
Δημοσιονομικά, η Ελλάδα παραμένει σε μια δύσκολη ισορροπία: μια οριακή χαλάρωση θα μπορούσε να τονώσει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, ωστόσο μεγάλες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους ενδεχομένως να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές εν μέσω της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών μέσω των υψηλότερων αποδόσεων και της αβεβαιότητας, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα.
Για τις πολιτικές εξελίξεις, η Deutsche Bank σημειώνει ότι η προσοχή στρέφεται στις επερχόμενες γενικές εκλογές οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2019 για να πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η γερμανική τράπεζα αναφέρεται επίσης στο “δημοσιονομικό μέρισμα” που υποσχέθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω πιθανών περικοπών στον ΦΠΑ, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων για το 2019 θα είναι μικρός.
Σημειώνει επίσης ότι [ο πρωθυπουργός] ήταν προσεκτικός να μην δεσμευτεί για ακύρωση των σχεδιασμένων περικοπών στις συντάξεις χωρίς να διαβουλευτεί με την Ε.Ε. Όσο η ρητορική γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική παραμένει ήπια, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές, εκτιμά.
Η τράπεζα σημειώνει παράλληλα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, αν και ενδεχομένως χωρίς αυτοδυναμία στη Βουλή.
Για τον τραπεζικό κλάδο η Deutsche Bank σημειώνει ότι εστιάζοντας στην εγχώρια ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, η ανάπτυξη του δανεισμού αναμένεται να παραμείνει αρνητική μέχρι το 2020, καθώς οι τράπεζες περιορίζονται από τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Όσον αφορά τους εξωτερικούς κινδύνους, η Deutsche Bank σημειώνει ότι εμφανίζουν πτωτική τάση. “Η λίστα περιλαμβάνει τους εμπορικούς πολέμους και την παγκόσμια ανάπτυξης, την εμπορική έκθεση της Ελλάδας στην Τουρκία και τα τρωτά σημεία του τουριστικού τομέα στην ανανεωμένη έλξη των προορισμών στην περιοχή της Μεσογείου εκτός της Ε.Ε”.
Πηγή: capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τσακαλώτος & Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης