Απολογείται στον ανακριτή ο Παπαντωνίου για «ξέπλυμα» 4,6 εκατ. ελβετικών φράγκων

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου καλούνται να απολογηθούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα ποσά των καταθέσεων φέρονται να συνδέονται με την προώθηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.

82
Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου προσέρχεται στο Εφετείο Αθηνών προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, για την υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος, Αθήνα, Τετάρτη 20 Μαίου 2015. Την κλήτευση των πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ Βάσω Παπανδρέουυ και Γιάννου Παπαντωνίου προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείου όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, φέρεται να χρησιμοποίησε ένα πολύπλοκο σύστημα λογαριασμών και υπό- λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο να εξαφανιστούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος και να φτάσει «καθαρό» στους τελικούς του αποδέκτες.

Ως οχήματα στο «ξέπλυμα» της μίζας φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν εξωχώριες εταιρείες αλλά και λογαριασμοί φιλικού προσώπου του πρώην υπουργού. Σύμφωνα με τις αρχές το επίμαχο ποσό αποτελεί μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον ίδιο ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων και που ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός εμφανίζεται να διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι… προθεσμίες φαίνεται ότι τελείωσαν για τον άλλοτε «κραταιό» υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προσέρχεται νωρίς το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να απολογηθεί για ποσό ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» για να προωθήσει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού από τη γαλλική εταιρεία THALES, αλλά και εκείνη που αφορούσε στα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτή.

Μαζί του έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος αρνείται ότι διέπραξε όσα του αποδίδει το βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο χαρακτηρίζει διάτρητο, θα υποστηρίξει -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι η επίμαχη σύμβαση δεν ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας θα προσπαθήσει, απολογούμενος στους ανακριτές διαφθοράς, να καταδείξει πως δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο πίσω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που εντοπίστηκαν από την εισαγγελική έρευνα, τους οποίους φέρεται να χρησιμοποίησε για να κρύψει το μαύρο χρήμα από την επίμαχη σύμβαση.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλειάδα λογαριασμών και υπο-λογαριασμών, μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο να εξαφανιστούν τα ίχνη της «μίζας». Ως οχήματα στο ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος φέρονται να λειτούργησαν εξωχώριες εταιρείες αλλά και λογαριασμοί φιλικού προσώπου του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο πρώην υπουργός λάμβανε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκρύπτεται τόσο η προέλευσή τους όσο και η ταυτότητά του, ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών. Εξάλλου, ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «πολιτικώς εκτιθέμενο πρόσωπο και θα έπρεπε να δικαιολογήσει τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων του».

Διαβάστε, επίσης:Καμμένος: «Αποχωρούμε από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών»