Από ανακοπή έφυγε ο λιμενικός, προστάτης των προσφύγων, Κυριάκος Παπαδόπουλος

"Αφοσιωμένος σ' όλη του τη ζωή στο καθήκον να υπηρετεί ακούραστα στα σύνορα, αγνός ανθρωπιστής, με αδιαμφισβήτητο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις, βρισκόταν εδώ και χρόνια πίσω από κάθε Δελτίο Τύπου για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο", συνεχίζει ο κ. Βούτσης και καταλήγει: "Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήριά στην οικογένεια και στους οικείους του".

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Τί δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός:
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου. Σε δήλωσή του, ο κ. Γαληνός αναφέρει: «Η Λέσβος από σήμερα είναι φτωχότερη. Ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ένας άνθρωπος που έσωσε χιλιάδες ζωές, μας άφησε ξαφνικά για το τελευταίο του ταξίδι.

Οι πανανθρώπινες αξίες, με τις οποίες πορεύτηκε, η δύναμη ψυχής και το παράδειγμά του που συγκλόνισε και ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα, θα είναι η παντοτινή κληρονομιά του. Στην οικογένεια και τους οικείους τού Κυριάκου Παπαδόπουλου εκφράζω τα πιο ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Επίσης, τα συλλυπητήρια του εκφράζει και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε αντίστοιχη δήλωση: «Γνώρισα τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη διάρκεια της θητείας μου ως ανυποχώρητο αγωνιστή για τη σωτηρία των ζωών χιλιάδων ανθρώπων που κινδύνευαν.

Συντετριμμένος, σαν να έφταιγε αυτός όταν βρισκόταν σε ναυάγια με νεκρούς, χαρούμενος σαν μωρό παιδί όταν τα κατάφερνε. Ο Κυριάκος ήταν ένας αληθινός ήρωας, πραγματικός νησιώτης και καπετάνιος του Αιγαίου. Υπόδειγμα στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Θα τον θυμάμαι πάντα. Τα συλλυπητήριά μου στις κόρες του και στη γυναίκα του».

Ελαφρύ να είναι το χώμα που θα τον σκεπάσει. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση!

Διαβάστε, επίσης:Νέα τραγωδία ανοιχτά της Χίου – 4 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι σε ναυάγιο