Δολοφονία Κασόγκι: Τί δήλωσαν Ντόναλντ Τραμπ & Ερντογάν

Η εξαφάνιση του Κασόγκι ενδέχεται να εντείνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, δύο περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες καθώς η Τουρκία έστειλε πριν ένα χρόνο στρατιώτες στο Κατάρ προκειμένου να του εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή της μετά το εμπάργκο που του επέβαλαν οι χώρες του Κόλπου.

Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο γνωστός δημοσιογράφος, που διατηρούσε επί σειρά ετών σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, είχε γράψει πολλά επικριτικά άρθρα για τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας και για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Οι καταγραφές, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που επικαλείται η Ποστ, αποδεικνύουν ότι μια ομάδα στελεχών των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο, όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο που χρειαζόταν ενόψει του γάμου του, τον σκότωσε και διαμέλισε το πτώμα.Μια δεύτερη πηγή ενήμερη για το ηχητικό αρχείο ανέφερε ότι ακούγονται άνδρες να επιδίδονται στον ξυλοδαρμό του Κασόγκι.

O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη φερόμενη δολοφονία του Κασόγκι «φρικτό πράγμα», αλλά απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες. «Το ερευνούμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Θα κάνουμε ανακοινώσεις σύντομα. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, συνεργαζόμαστε με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό που έγινε είναι φρικτό πράγμα, αν όντως έγινε. Εννοώ, ίσως να μας περιμένει κάποια ευχάριστη έκπληξη, αλλά για κάποιο λόγο τείνω να αμφιβάλλω για αυτό».
Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση που τον μετέφερε πίσω στην Τουρκία από την Ουγγαρία ότι η Άγκυρα ανησυχεί για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

«Ερευνούμε όλες τις πλευρές του συμβάντος. Δεν είναι δυνατό να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε κάτι τέτοιο, διότι δεν είναι συνηθισμένο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είναι δυνατό να μην υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας;», διερωτήθηκε.

Διαβάστε, επίσης:Μελάνια Τραμπ: Τα θύματα οφείλουν να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία πριν βγουν να κάνουν καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση